lördag 15 juni 2013

2010 The Stump Jump Reserve Grenache

I senaste släppet från SB så fanns bl.a. denna med, en grenachkomposition från producenten d'Arenberg. Namnet "Stump Jump" är en hyllning till en betydande uppfinning från South Australian, Stump Jump plogen. Dess förmåga att ta sig över stubbar och knotiga rötter, vilket sparar både tid och energi, gjorde att den under slutet av 1800-talet spreds sig runt jorden. Området McLaren Vale har liknande klimat som runt medelhavet, varma och torra somrar, kyliga och blöta vintrar.

2010 The Stump Jump Reserve Grenache
d'Arenberg har en uppsjö av olika "Stump Jump" men av någon anledning finns just denna variant inte med på deras site. Är det måntro en svenne Systembolagsanpassad produktion? Jag har varit i kontakt med den svenska importören och fick då som svar att detta är ett vin framtaget av d'Arenberg för att kunna matcha SB's offertförfrågan. Så det är alltså ett australiensiskt svenskanpassat enligt SBs önskemål. Ungefär som den försvenskade thai/kinamaten.

Hur smakar det då? Jovars, inte så pjåkigt, men några sensationer är det inte. Doften är lite fatig med örter och lite kanel. Smaken är som doften, fruktig, fatig, lätt. Det finns inget direkt djup men gör sig riktigt bra som ett lättare matvin.

Jag ser att i SBs beställningssortiment finns det även finns en GSM (grenache, shiraz, mourvèdre) variant som till och med är 10:- billigare. Nu vart jag nyfiken...

2 stubbhopp av 5 möjliga.

Läs mer om d'Arenberg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar