fredag 28 juni 2013

2010 Petit Clos Penat

Jag är en sucker när det gäller nyheter på SB. Kan liksom inte låta bli att rycka med mig en flaska bara för att det är nytt. Att kolla upp vinet innan känns som överkurs. I många fall blir det en sisådär upplevelse men ibland så har man tur, som denna gång.

Nu är vi i Priorat i Spanien, det emellanåt superhajpade området som likt Rioja blandar och ger. Priorat är klassat som DOCa, det ena av de två i Spanien där Rioja är det andra, men även ett DOQ område. Det är, som jag förstått, en katalansk beteckning som är likadan som den spanska DOCa. Det var total förvirring kring detta då området var DOQ klassat men inte DOCa fram till 2009. Nu är ordningen återställd så att klassningarna DOQ och DOCa är i princip samma. För den som känner för djupdykning i ämnet så finns det en site för detta: http://www.doqpriorat.org.

Producenten heter Celler Jordi Domenech som bildades så sent som 2006 efter köpet av Finca Les Comes. Vingården omfattar idag 12 hektar. Blandningen är 80% Granatxa (Garnacha) och 20% Syrah och ligger på ekfat i 6-8 månader innan buteljering.

2010 Petit Clos Penat

Det är ett vin som är ganska fruktigt (snudd på övermogna röda frukter) med plommon, anis och torrt träflis i doft. I smaken återkommer trä tillsammans med choklad och det klassiska biogodiset Nickel (den lila). Det finns värme, hettar till lite i eftersmaken och torkar ut tungan något. Bra syra.

En trevlig bekantskap men inget för den som inte gillar frukt i stora mängder. Vinet vinner både på att luftas 1-2 timmar och att inte serveras för varmt, 16-17 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar