fredag 9 augusti 2013

Skärgårdsdricka

På min och min frus första gemensamma semestervecka åkte hela familjen ut i Stockholms skärgård för några dagars avkoppling. En släkting till oss har ett hus modell större på en ö inte långt från Lådna så i utbyte av logi och transport stod vi för mat och dryck.

Första kvällen blir det folieinlindade laxpaket med grönsaker och potatis som legat på grillen en längre stund. Lax på det sättet med morötter, palsternacka, sparris m.m. är oslagbart gott och framför allt, enkelt. Till det drack vi ett rosé, M de Minuty, från området Côtes de Provence. Nu är det årgång 2012 som gäller (vi drack 2011 förra året och blev inte besvikna då). Jag ser till att kyla ner det rejält innan det är dags att hälla upp. Med värmen som var den kvällen var det direkt från kylskåpet ut på bordet, 3-4 minuter senare är det i perfekt temperatur.

2012 M de Minuty Rosé

Det är mycket smultron/jordgubbe i doften med ett stänk av citrus. Ju varmare vinet blev desto mer övergick doften mot mörka bär och smultronen försvann. Mycket trevligare doft initialt. Det är torrt, syrligt och snudd på motstridigt. Det ploppar upp alla möjliga smakreferenser utan att något tar över, mer gubbar, grapefrukt. Till maten passade det utmärkt, klart bättre än på egen hand.

Kväll 2 så är det helgrillad fläskytterfilé, potatisstomp med örter och en whiskysås. Inte den lättaste rätten att dricka rött till men jag chansade på en 2010 Campolietti Ripasso av producenten  Luigi Righetti.

2010 Campolieti Ripasso

Det är en klassisk ripasso på alla sätt, faten finns där i doften tillsammans med chokladen och körsbär. Smaken fortsätter på samma spår, syra och värme. Helt ok vin för priset.

M de Minuty Rosé (nr 2590) 99:-
Campolieti Ripasso (nr 6792) 95:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar