söndag 11 augusti 2013

Legoland, Skåne och Atomwine

I kombination med resan till Legoland blev det ett stopp hos Atomwine i Vejle. Det kändes som ett bra tillfälle att bunkra upp med lite nya bekantskaper när man ändå åker förbi. Jag la en beställning och tack vare ypperlig kundservice så kunde jag hämta upp vinerna på en tid som passade oss perfekt. En eloge till Atomwine för sådan service.

Efter att ha stuvat om i bilen, nu något tyngre (plånboken lättare) körde vi vidare mot Billund och Legoland. Vi hade bokat hotellet Propellen som ligger c:a 500m från ingången, ett mycket bra hotell, dock saknades AC på rummen. Något som överraskade mig var hotellets stora utbud av viner. Det fanns för alla smaker och med en prissättning som var acceptabel (om man jämför med Stockholms krogarna/restauranger sjukligt stora prispåslag).

Då vi skulle spendera 2 hela dagar på Legoland blev det endast en flaska på de två kvällar vi var där. Ett 2010 Côtes-du-Rhône Villages Plan de Dieu från producenten Ferraton Père & Fils. Ett enormt fruktdrivet vin gjort av grenache, syrah, mourvèdre och carignan med doft av mörka bär och kakao. Mycket smak av samma mörka bär, ganska fylligt, alkoholen sticker ut lite, peppar. Något spretigt intryck, inte riktigt sammanhållet men inte dåligt, kan nog behöva växa till sig lite. Dag 2 är det samma intryck som dag 1 men denna gång mindre spretigt.


2010 CdR Villages Plan de Dieu

Resultatet efter 2 dagar av berg-och-dalbaneåkande, glass, legomodeller och filmer är ömmande fötter och behov av avkoppling. Så iväg till nästa anhalt, för återhämtning, byn Svarte nära Ystad i Skåne. Några sköna, avkopplande dagar med sol, bad, sand, minigolf och god mat. Till första kvällens köttbit med potatisgratäng blir det en 2009 Luigi Righetti Amarone. Jag har genom åren druckit en del Amarone, de flesta i det lägre prissegmentet där även denna finns. Dessvärre har jag enormt svårt att få ett grepp på doften, det är kompakt med mycket få antydningar till vad som döljs. Mest fat och frukt. I smaken finns det mer att hämta om än något väl kompakt/knutet även här. Mer fat och frukt, snälla tanniner, mer syra. Nej, det här är inte klart på långa vägar, om det nu blir det.

2009 Righetti Amarone Classico

Sista kvällen är det fisk som ligger på grillen och till det plockar jag fram ett av vinerna jag plockade upp hos Atomwine, en 2012 Keller Riesling "von der Fels". BOOM! Där satt den. Vilken upplevelse. Jag som dricker vitt så sällan har kanske träffat rätt för en gångs skull. Vän av Riesling kan jag inte påstå att jag är sedan tidigare men en begynnande "best friends forever" känsla smyger på. Underbart frisk, mineralisk, stram, frukt, petroleum. Håller bra klass hela vägen. Jag anar att det kommer utvecklas mer om ett tag, om jag bara kan hålla fingrarna borta från resterande flaskor.

2012 Weingut Keller Riesling von der Fels
Nu har jag jagat efter mer info om Weingut Keller, hittar en site på enbart tyska (som jag är minst lika usel på som franska och italienska och...) så jag skippar en djupare presentation för tillfället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar