måndag 6 maj 2013

2010 Domaine de la Curnière Vacqueyras

I ett förhållandevis litet område i södra Rhône trängs flera olika appellationer. Denna närhet och den stora likheten med de närliggande appellationerna gör att det många gånger är svårt att säga exakt vilket sorts vin/område man befinner sig i. Så även denna gång, jag hade definitivt inte satt denna i ett blindtest.

Vacqueyras blev 1990 en egen appellation och är en av de yngsta appellationerna i Rhônedalen. I området finns liknande jordmån som i Châteauneuf-du-Pape, en stenrik och mager jordmån med de karakteristiska runda stora kiselstenarna och kalksten. Produktionen ligger på c:a 40000 hektoliter per år. Merparten, 95%, är rött vin och resten är rosé och vitt. Dryga 1000 hektar vinmark är uppodlat i området. Producenten Vingerons de Caractere grundades 1957 och är ett kooperativ med 80 medlemmar. Man producerar viner från de flesta appellationer i regionen så som Vacqueyras, Gigondas, Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône.

Sådär, nog med fakta, över till det som är det viktigaste. Är det gott? Jo då, det är inga större fel på det här. Luktorganen öppnar med kryddor (lite peppar) och röda bär. Smaklökarna fyller på med mer peppar, örtgård, röda bär och lagerblad (köttgryta känsla). Som en avslutning ligger en svag men trevlig eldighet kvar.

Det här vinet med just en köttgryta i höst är något jag kommer satsa på, lägger undan ett par flaskor. Gott nu, säkert ännu godare om ett par år.

2010 Domaine de la Curnière
Vacqueyras

119:- på Systembolaget får anses som klart prisvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar