fredag 27 september 2013

Jobbprovning #1 - Syrah/Shiraz

Under närmare ett års tid har vi på jobbet runt lunchbordet diskuterat vin i olika former. Vi har även slentrianmässigt slängt ur oss att "en provning borde vi ha". Men som så ofta blir det inte mer än så. Men skam den som ger sig, vi fick ihop ett gäng på 7 personer som en fredagskväll satte oss ner för att beta av 4 stycken syrah/shiraz från olika länder. Jag tog rollen som provningsledare.

Som mjukstart började vi med ett sött fruktvin från Japan, Takasago Umeshu, gjort på i huvudsak plommon. Doften ger plommon, körsbär och i smaken akompanjeras tidigare nämnda med lite mandelmassa. Ganska angenäm eftersmak som ligger kvar ett tag. Det är första gången jag dricker en Umeshu men det är garanterat inte den sista. Jag gillar det, som ett spännande alternativ att ta fram till desserten. Släpptes 2/9 på Systembolaget (nr 121) och kostar 89:- för 300ml.

Efter lite rensning av smaklökarna var det dags för de 4 glasen. Provningen var halvblind och för att ge lite hjälp på traven gavs det information om hur de olika vinerna borde dofta och smaka. Inte helt lätt ändå att placera rätt.

Glas #1
Ungt, blåton i färgen. Enkel doft med inslag av fat. I smaken är det mörka bär, syrligt, inga direkta tanniner, peppar. Snabbt nedröstad bland de flesta.

Glas #2
Mer röd i färgen, djup. Massor av frukt i doften, eukalyptus. Smaken fortsätter i samma stil, mycket smak, ok eftersmak. Snabbt börjar det pratas om Australien runt bordet.

Glas #3
Röd, mycket svagt tegel i färgen. "Varm" doft, många detaljer, lite knutet, tobak och mörka bär. Smaken är snäppet bättre än doften, här bjuder vinet på sig själv. Lite fatig, mörka bär, mosade hallon och mer tobak. Lite bett i tanninerna. Osäkerhet kring bordet vad detta är.

Glas #4
Mörkt röd, mycket djup. Massor av frukt i doften, blåbär och ek. Smaken är välbalanserad och på något sätt trevlig i munnen. Peppar kommer fram, mjuka tanniner, inte för komplex, alkoholen är bra integrerad. Mycket bra vin, det är något de flesta kring bordet är ense om.

Så till själva gissningsleken. Deltagarna hade att välja mellan följande:
2009 Penfolds Kalimna Bin 28
2008 Star Angel by Montes Syrah
2011 Allesverloren Shiraz
2006 Hermitage Rouge E Guigal

Efter ett tags funderande, dividerande och analyserande var de flesta ense om att glas #2 var Penfolds och glas #3 var Guigal Hermitage. Dessa två var helt rätt. Sen vart det stopp. En nästan enig jury satte Star Angel som första vinet och med andra ord Allesverloren som sista vin. När det hela presenterades var det flera deltagare som förvånat höjde ögonbrynen över att viner från USA kan vara av sådan kaliber.


In med lite ost och chark för att se vad som händer med vinerna. Vårt för kvällen gemensamma hatobjekt, Allesverloren, har svårt att anpassa sig med något. Penfolds klarar sig bra, Guigal är som gjord för att avnjutas med lite plockmat. Vad det gäller Star Angel så försvinner nästan alla nyanser, det är inte vän med varken ost eller chark. Klarar sig helt enkelt bäst på egen hand.
Efter en inte alltför seriös röstning så kan man konstatera att Penfolds klarade sig bäst överlag med Guigal i direkt släptåg. Star Angel tappar mark på grund av plockmaten och Allesverloren är avhängd sedan länge. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar