söndag 6 oktober 2013

2011 Comm. G.B. Burlotto Barbera d'Alba "Aves"


Det är en ganska mörk och kompakt färg. Första doften ger frukt, mörka bär, något som påminner om en hårt rostad rhônare. Låter glaset stå närmare 2 timmar. Stillsammare i doft nu, mycket av fruktigheten har försvunnit. Det finns en krydda jag inte riktigt kan placera, kommer bara att tänka på libanesisk mat.

I smaken är brie (osten) den första snabba associationen. Efter det kommer violpastiller, sötlakrits och tjära. Syrligt och strävt, saknar kropp. Syrligheten och de sträva, men inte jobbiga, tanninerna hänger med ett bra tag. Läder kommer smygande efter ett tag.

Dag 2
Doften är mer återhållsam än igår, inte lika fruktig utan mer åt mörka bär. Smaken är ett snäpp bättre, mer harmoni mellan delarna, den kropp som saknades igår har på ett närmast magiskt sätt kommit fram och visar vad vinet är kapabelt till. Mycket trevligt.

Ett mycket bra vin som helt klart inte är moget för att drickas redan nu. Att luftas några timmar är närmast ett måste.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar