söndag 28 april 2013

Anything But Champagne

För ett tag sedan var jag på ännu en provning arrangerad av vinbonden Jerker Arrhenius. Denna gång var det temat Anything But Champagne och syftade på en genomgång av mousserande viner från andra delar än just Champagne.

Som välkomstdrink till presentationen om mousserande viner fick vi Raboso Rosé Extra Dry (SB 7727, 55:-). Att man överhuvudtaget kan göra något drickbart för 55 kronor flaskan är förvånansvärt. Med tanke på frakt, moms, alkoholskatt och påslag från importören så kan det knappast bli några pengar över till producenten. Man får i alla fall vad man betalar för. Inledningsvis så var det för mig knappt drickbart men efter en stund, när bubblorna lugnat sig och det fått lite luft blir det bättre. Fuktigt och lättdrucket för heta sommardagar. Snubblar över mållinjen till godkänt. Tillverkas enligt charmatmetoden.

Raboso Rosé Extra Dry
Efter en presentation av allt som kan tänkas beröra tillverkning av mousserande viner så blev det ett halvblindtest. Vi visste vad för sorts mousserande som fanns i glasen, dock inte i vilket. Kul test för att skärpa till sig och försöka hitta skillnaderna.
  
#1 Codorníu Selectión Raventós
En klassisk cava enligt mig. En cuvée på 50 % Xarel·lo/Macabeo och 50% Chardonnay. Både doft och smak bjuder på ett syrligt bett. Härliga bubblor. Noterbart är doften av ananas.
Bra cava till ett bra pris.
SB 7778, 99:-

#2 Zonin Prosecco Brut
100% Glera. Fina bubblor som håller sig kvar länge. Doften bjuder på frukt och blomster. Lite sötmandel i smaken och i eftersmaken ploppar det upp mandarin. Tillverkas enligt charmantmetoden.
Min favorit denna kväll, värt vartenda krona.
BS 77299, 85:-

#3 2004 Vive-la-Joie Blanc
Crémant de Bourgogne. Tillverkas enligt den klassiska metoden (champagnemetoden). Gjord på Chardonnay och Pinot noir.
Doften förvånade mig, stark, nästan lite frän mandel noterades. Smaken hänger inte riktigt med, lite mineraler finns där, len och nästan kramgo. Eftersmaken hänger kvar, längst av samtliga denna kväll.
Just nu är det 2006 som finns tillgänglig via Systembolaget. Inte prisvärt.
BS 77797. 199:-

#4 Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée
Champagneinspirerad australiensare gjord på Chardonnay och Pinot noir. Doften är aningen fruktig med stänk av citrus. Enkelt, torr smak med små inslag av citrus, äpple och bröd. Aningens tråkig i sin karaktär, inget som sätter sinnena på prov. Ett bra, prisvärt alternativ kommande sommar.
SB 7359, 89.-


Codorníu, Zonin, Vive-la-Joie och Jacob's Creek
 Efter testet fick vi in olika pinchos att prova till de olika dryckerna.

Ännu en gång en mycket bra kväll arrangerat av Jerker och Magnolia.

Mer information:
Vinbonden
Magnolia Café

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar