lördag 30 mars 2013

Bordeauxprovning

I förra veckan var jag på en provning arrangerad av Jerker Arrhenius, Vinbonden. Platsen var Magnolia vid Mariatorget i Stockholm. En underbar liten restaurang/café som även fungerar som konstutställningslokal.


Temat för kvällen var Bordeaux. Inledningsvis berättade Jerker om Bordeauxs vinhistoria och gick även igenom en hel del sidospår, alla med anknytning till området. Bra presenterat och Jerker har ett mycket personligt och nästan lite utlämnande sätt att förmedla anekdoter. Jag märker att jag blir helt uppslukad av det som sägs, toppbetyg!

Provningen börjar med 2 stycken vita viner (samtliga viner testades blinda), sedan 2 röda och avslutas med ett vitt desertvin.

#1
Citrus, söt, stark, inget jag känner igen. Alkoholen känns, detta är inget vanligt vin, ej heller ett Sauternes.
Svaret är Lillet Blanc, faktiskt inte ett riktigt vin då det är en blandning av vitt med likör. Dricks enligt uppgift som fördrink. Ett spännande alternativ som apertif men lite för alkoholstark för min smak.
Lillet Blanc, BS 76158, 149:-

#2
Detta har jag druckigt tidigare, tyckte inte om det då heller. Intetsägande sommardricka utan några större ambitioner att aktivera vare sig smaklökar eller doftreceptorer.
2011 Château Bonnet, 4151, 89:-

#3
Bjuder på ek, espresso, rakt på med andra ord. Snabba flyktiga tanniner. På tok för attackerande i smaken för att kunna hamna i gruppen harmoniska viner. Behöver troligtvis några år i stillsamhet för att komma till ro.
2010 Château de Reignac, 72918, 169:-

#4
Mycket mer mineral än förra vinet. Även mer fruktighet. Inget som sticker ut, ganska sammansvetsat, något okarismatiskt. På det hela ett bra vin.
2009 Château Reysson, 3992, 169:-

#5
Gott, gott, flytande godis kan man säga. Mycket av det söta i fruktväg, aprikos, honungsmelon men även lite bett i saffranstoner. Det kräver sin efterrätt, det är stor risk att det annars blir för sött.
2007 Castelnau de Suduiraut, 3690, 159:-

Vi fick under kvällen in ett flertal olika pinchos, små tilltugg på bröd med varierande "pålägg". Mycket gott och sinnesstärkande att upptäcka vilka pinchos som passar till vilken sorts vin.

Pinchos på Magnolia

Sammanfattningsvis ett mycket bra program även om jag personligen inte blev imponerad av vinerna (förutom Suduiraut). Ett extra plus för möjligheterna att diskutera både det som rörde Bordeaux men även andra områden och allt som hör vin till.

Ett stort tack till Jerker för en mycket trevlig kväll.

Mer information:
Vinboden
Magnolia Café

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar