måndag 25 mars 2013

2010 Castelforte Ripasso vs 2010 Tommasi Graticcio Appassimento Parziale

De senaste 4-5 åren så har Sverige överösts med allehanda varianter av appassimento/ripasso viner. Både på gott och ont. Helt klart är att detta är något svenska vinköpare gillar. Nu undrar säker en del över skillnaden mellan appassimento och ripasso. Appassimento är en metod för att tillverka vin på helt torkade druvor. Ripasso skapas genom att ett Valpolicella vin får jäsa en andra gång på skalrester från framställning av Amarone.

Så det är med andra ord helt skillda sätt att tillverka vinet på. Det som gör att jag ändå väljer att ställa dessa mot varandra är att Tommasi's Appassimento har benämningen Parziale. Det betyder att druvorna torkar betydligt kortare tid och att endast delar (parziale) av druvorna torkar innan pressning. Så här låter man vinet jäsa en gång fast då med både färska och torkade druvor.

Mer om appassimento/ripasso/amarone finns på Amarone Guiden.

Det finns fler likheter mellan dessa viner. Alkoholhalten ligger på 13-13,5%, sockerhalten 7-8g och de klassiska Systembolagsklockorna visar likadant. Castelforte har 70% corvina, 20% rondinella, 5% molinara samt 5% övriga druvsorter (vad det nu kan vara) och Tommasi kontrar med corvina, rondinella och oseleta (osäker på andelarna).

2010 Castelforte Ripasso vs
2010 Tommasi Graticcio 

Båda bjuder på en kryddig doft där Tommasi har ett litet större register av örter. Efter ett par timmar så har dofterna klingat av något, ingen förbättring så det vinner knappast på att luftas. Knappt övertag för Tommasi efter rond 1.

Smaken är även här lika, körsbär, lite fat mm. Castelforte saknar personlighet i min mening, det är runt och trevligt. Tommasi har en mer spetsig karaktär, lite tanniner. Båda viner är lite väl tunna. Denna rond blir oavgjord.

Finns det någon eftersmak? Nja, inte mycket att tala om. Oavgjort.

Segrare med en korklängd: Tommasi. Men jag måste poängtera att inget av dessa viner var något speciellt. Lättdruckna till pasta, fläsk eller en grillad med bröd.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar