fredag 15 mars 2013

2009 Ca' Montini Amarone Classico

Att hitta information om Ca' Montini är inte det lättaste. Jag har googlat runt lite och det är inte mycket som dyker upp. På deras egna hemsida så är det enbart ett vin som presenteras, ett pinot grigio. På importörens (The Wine Agency) hemsida står följande:

Ca' Montini är beläget i Marano di Valpolicella i hjärtat av produktionssområdet för druvor till Amarone Classico. Egendomen har anor ända tillbaka till tidigt 1700-tal och bygdes ursprungligen som sommarhus till den nobla familjen Montini. Idag är det familjen Pizzolo som ägen vingården.

Familjen Pizzolo, har sedan 1965 varit involverade i jordbruk. Idag äger familjen två vingårdar, Ca’ Montini och Valle Reale.
 
Så nu undrar jag, tillverkas Ca' Montinis amarone enbart för export? Då i huvudsak Sverige? Det är i alla fall vida känt som ett av de billigare amarone på Systembolaget.
 
 
Det var år sedan jag senast drack en Ca' Montini och med en hel kväll utan något bättre att göra så blev det ett litet test. Noterbart är att jag testade en halvflaska, om det nu påverkar mycket.
 
Bra doft direkt, allt det där mörka, mustiga som man vill ha, russin och choklad. Lite blygt, ihopknutet, behöver ett tag på sig för att öppna sig. Smaken bjuder på russin, kryddor, fat och choklad. Känner mig väldigt kluven till om detta verkligen är ett amarone. Doften börjar bra men smaken passar liksom inte in riktigt.
 
I det hela ett ok vin, lite rakt på bara, inga vidare finesser eller överraskningar. Man får helt enkelt vad man betalar för. Lägg hellre på ett par tior (för helflaska) och införskaffa en 2009 Alpha Zeta ”A” istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar