tisdag 5 maj 2015

Philipp Kuhn med BraVin

För en dryg vecka sedan anordnade importören BraVin en provning av deras viner från den tyska producenten Philipp Kuhn. Kuhn håller till i byn Laumersheim, Pfalz som ligger väster om floden Rhen och fogar idag över 20 hektar. Mer info om Philipp Kuhn finns på deras site, www.weingut-philipp-kuhn.de/en.

Inledningsvis fick vi blint prova två stycken rosé (inte från Kuhn) varav det ena var enligt Anne Johanne (BraVin) en storsäljare på Systembolaget och det andra ett vin hon funderade på om det var värt att ta hem till Sverige. Vi visste inte vilket av vinerna som var i vilket glas. I det första glaset var det en ljus laxrosa färg med en något frän, oslipad doft. Smaken var inget jag gick igång på, tunt och utan direkt karaktär men med en trevlig syra i slutet. Det andra glaset innehöll ett vin med en djupare rosa färg och med en doft av krusbär, nässlor, smultron och fänkål. Bra volym, dock orkar inte smaken hänga med hela vägen. Bra avslut med väl avvägd syra, dricker jag gärna igen Av dessa två var glas #2 helt klart min favorit.

Facit visade att glas #1 var 2014 Château Minuty M och glas #2 2014 Château Les Valentines, båda från Côtes de Provence. Jag tror det var i stort enhälligt kring borden att rosé #2 ansågs bäst så vi får hoppas att den dyker upp i Sverige framöver.

Efter den lilla "mjukstarten" var det dags för kvällens tema. Vinerna provades i par och först ut var 2013 Riesling Tradition och 2013 Riesling Laumersheimer vom Kalksteinsfels. Första vinet är av enklare slag, neutralt rakt igenom och lätt spritsig. Laumersheimer vom Kalksteinsfels däremot bjuder på en hel del exotiska inslag, dadlar, lakrits och krut. Bra nu men har potential att bli bättre med några år i källaren.


Andra omgången började med 2013 Riesling Grosskarlbacher Burgweg med en mycket trevlig doft av persika, gula äpplen och parmesan. Bra avslut och längd. Toppen redan nu. I andra glaset var det 2012 Riesling Alte Reben. En mycket murrigare doft än föregående vin med en stor mängd frukt. Smaken är riktigt bra med en svag hint av petroleum. Bra syra som tyder på att det finns möjligheter att spara vinet några år. Har definitivt potential att utvecklas.


Tredje och sista rieslingomgången, nu med två stycken Grosses Gewächse. 2012 Riesling Steinbuckel GG kändes återhållsam i doften, persika, honung, blommig. Desto trevligare smak med en hint av päronsplit. 2012 Riesling Kirschgarten Grosses Gewäches kommer jag definitivt beställa några av och spara några år. Komplex, fyllig, mycket citrus men den balanseras bra mot gula äpplen. Mycket lång eftersmak som ber om mer.


Nästa par ut var dels en 2013 Chardonnay vom Kalkmergel som inte riktigt föll mig i smaken. Ek, smörig men väldigt anonym. Desto bättre (och kvällens stora positiva överraskning) är 2012 Pinot Blanc Kirschgarten Grosses Gewächse. Helt underbar. Det är en stor mängd frukt i doften, bark, melon och svaga ektoner. I smaken dyker det upp mer frukt och en del mineral (tänk sten). Avslutet är långt och med en syra som inte ber om ursäkt för sig.


Som sista viner blev det två stycken pinot noir, 2011 Kalksteinsfels och 2010 Kirschgarten GG. Den förstnämnda är bra men något stel i sin framtoning. Ingen riktig personlighet men trots det mycket gott. Efterföljaren har jag provat tidigare (se tidigare inlägg) och blev lika imponerad även denna gång. Kanske något att frukten tonats ner ett snäpp men det håller ihop bra.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar