torsdag 28 maj 2015

2013 Arianna Occhipinti Sicilia SP68

Idag är jag bekväm av mig och kopierar helt enkelt infon från importören Wine Trades site.
Arianna Occhipinti började sin saga i vinvärlden redan vid 16-års ålder när hon följde med sin farbror Giusto till Vinitaly. Det inspirerade henne att skriva in sig på Universitetet för vitikultur i Milano när hon fyllt 18. 2004 gjorde Arianna sin första årgång av sitt eget vin, då blott 22 år gammal. Sedan första dagen är odlingen helt naturlig, som det alltid varit. 17 hektar är planterat med vinrankor och runt 15ha är en blandning av olivträd, mandelträd, buskar, örter och cypresser. 
Med förebilder som Josko Gravner, Dario Princic, Marcel Lapierre och Thierry Puzelat blev det en självklarhet för Arianna att göra vin på det sätt hon gör idag. Jäsning med naturlig jäst, lagring på gamla fat samt uteslutande av klarning, filtrering och endast små mängder svavel används.
Så det är alltså ett sicilianskt vin från en producent som kanske mest är känd för sin Il Frappato, detta vin kan nog närmast räknas som lillebror. Släpptes hösten 2014 har jag för mig i SB's tillfälliga sortiment och flaskorna gick åt i en rasande takt. Druvblandningen består av Frappato 70% & Nero d’avola 30% (enligt årgång 2014, saknar uppgifter för 2013). Det är manuell skörd som gäller och vinifieringen är enklast möjliga, inget tillsatt, inget borttaget. Lagring sker 6 månader på ståltank innan det buteljeras.


Det börjar med en större mängd söndertrampad mörk frukt på ett jordgolv strax intill en kryddträdgård. I smaken är det en fräsch syra med spretiga tanniner och lingonris. Efter några timmar ändras doften och fram kommer mer svartpeppar och oliver. Nu har även smaken ändrats, jordgolvet har ändrats till en genomsnittligt bra skött svensk trädgård med vildblommor och smultron. Jag har mycket svårt att avgöra om jag gillar det eller inte. På ett sätt är det helt uppåt väggarna, oharmoniskt men samtidigt så är det just det som gör charmen och som håller intresset levande. Definitivt ingen slentrian dricka, kräver både tid, tålamod och mod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar