måndag 21 november 2016

Terroirs & Vignerons på Grand Hôtel

I slutet av oktober var årets Terroirs & Vignerons mässa på Grand Hôtel i Stockholm. På plats fanns det drygt 20 utställare från varierande områden i Frankrike. Arrangör av mässan var Business France som har till uppgift att bl.a. stödja franska företags internationella verksamheter.


Nedanstående noter är enbart de som jag personligen fann intressanta, på ett eller annat sätt.

Vi börjar med Champagne och producenten Pierre Boever et Fils från byn Tauxière-Mutry i Montagne de Reims. Överlag bra viner där deras Millésime 2010 Brut Grand Cru var något extra. 50/50 av chardonnay och pinot noir, jäsning på ståltank. Ren och klar doft, ingen överdriven jäst, rosenvatten/blommigt, chilipulver. En ganska kraftfull smak med citrus, flinta, kalk och en släng vitpeppar i svansen. Gott som bara den.

Pierre Boever et Fils Millésime 2010 Brut Grand Cru

Strax bredvid fanns Stéphane Herbert representerad där det främsta vinet på det bordet var Cuvée Millésime 2011 1er Cru. Ungdomlig, ekig och lång. Jäsning på fat om jag uppfattade det rätt. En del hasselnötter finns också. Jag klassar den som matchampagne på grund av sin ekighet, Var det 100% chardonnay?

Stéphane Herbert Cuvée Millésime 2011 1er Cr

I närheten an Epernay har den oberoende prodcenten Dourdon-Vieillard sin hemvist. Här måste jag erkänna att jag missade en del detaljer kring produktionen så den biten skippar jag. Först deras 2011 Cuvée Prestige som är en matchampagne även den. Bra struktur och volym med en mycket bra längd. Något enkel kanske men inte desto mindre god. 60% pinot noir och resterande chardonnay. Snäppet bättre på alla plan är 2009 Cuvée Vieille Vigne, en blanc de noir på 75% pinot meunier och 25% pinot noir. Upp till 10g liqueur d’expédition, malolaktisk jäsning. Kopparliknande färg, bra liv i bubblorna, generös doft med en stor mängd brioche och en liten smula sötma. Välbalanserad smak med en stor mängd äpple, mer brioche. Mycket bra längd, hänger kvar.

2 x Dourdon-Vieillard

Nu över till ett annat område, nämligen Languedoc-Roussillon. Hos vinhandlaren Les Mille Vignes föll jag för vinet 2014 Les Vendangeurs de la Violette, AOC Fitou. Gjort på i huvudsak mouvèdre är det både kraftfullt och stramt men ändå blommigt. Svårt att beskriva, som en kombination av två helt olika vintyper. Slank men fylligt. Kryddigt, bark, björnbär. Gillar det.

Les Mille Vignes 2014 Les Vendangeurs de la Violette


Kooperativet Vignobles Dom Brial hade på plats en trevlig 1989 Rivesaltes Grande Réserve av druvorna macabeu, grenache blanc och grenache gris. Osäker på fördelningen. Har legat på fat i 20 år. En stor mängd torkade aprikoser, söta mogna äpplen, apelsin och honung i doften. Det hänger med även i smaken som även bjuder på citrus. Mer intensiv än fyllig. Långt avslut.

Ett raskt kliv i nordlig riktning gör att vi hamnar i Loire. Domaine Girard producerar Muscadet Sèvre et Maine sur lie och gör det riktigt bra. 2015 Le Fleuron de la Rebourgère har både syra och kropp så det räcker. Nästan vit till färgen. Inte några djupare dofter utan krispigt rent och fräscht. Mycket bra längd som har en släng av sälta. Mums. På bordet fanns även 2013 Les Rebourgères med en mer mognad i frukten och mer djup i både doft och smak. Har legat dryga 15 månader på restfällningen. Smörig dök upp i huvudet när jag provade. Mycket bra den med.

Domaine Girard 2015 Le Fleuron de la Rebourgère

Domaine Girard 2013 Les Rebourgères

Château Soucherie hade med sig två söta viner som passade min smak. 2015 Patrimoine Coteaux-du-Layon med en mäktig syra och Vieilles Vignes. 100% chenin blanc som sig bör för appellationen. Båda har sina äpplen och rabarber. En hel del kola kommer fram. Den stora skillnaden är syran i den förstnämnda som är härligt framträdande men å andra sidan har Vieilles Vignes ett större djup och flera lager av olika exotiska frukter. Det är en smaksak helt enkelt, grymt goda båda två.

2 x Château Soucherie Coteuax-du-Layon

Sist ut är det Château de Ligré som hade hela 4 bra viner att visa upp, samtliga AOC Chinon. Det vita 2014 Chenin Blanc (endast c:a 2,5% av produktionen i Chinon är vitt) som har en häftigt rökig doft, exotisk frukt i smaken och ett uns sötma i slutet. Jag har nog aldrig provat vitt från Chinon tidigare och detta får mig att vilja utforska det mer. 2014 Cabernet Franc är slankt, syrligt med doft och smak av både hallon som blåbär och röda vinbär. 2014 Bel-Enfant har jag lite svårt att avgöra om jag gillar det eller inte. Jag tror jag gillar det även om et går åt det lättare hållet. Doftar och smakar Chinon, bra men behöver tidd känns det som. Dagens bästa vin (enligt mig) blev 2011 La Roche St Paul. Druvorna kommer från ett 3,5 ha stort område varav 0,5 består av rankor planterade 1933. Även här Chinon rakt igenom med ett större djup i doft och smak. En del gamla löv, svamp, körsbär och kryddor (timjan, salvia).

2014 Château de Ligré Bel-Enfant

2011 Château de Ligré Le Roche St Paul



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar