tisdag 1 mars 2016

Producentprovning - Brumont (Château Montus & Château Bouscassé)

Nyligen besökte Alain Brumont Stockholm och tillsammans med Vinunic hölls en provning på Leijontornet i Gamla stan. Jag tänker inte gå djupare i på Alain och hans arbete med att sätta Madiran på kartan. Det mesta om de två châteaus han fogar över finns att läsa om på många andra siter. Vi hoppar istället direkt på dryckerna.

Alain Brumont
Vid ankomst till Leijontornet bjuds vi på ett glas med 2010 Jardins de Bouscassé, ett vitt vin på druvorna Petit Courbu, Petit Manseng från området Pacherenc-Vic-Bilh. Tanklagrat med en hel del exotisk frukt, melon och honung, mycket friskt med en lätt syra. Avslutas torrt med medellängd. Gott, enkelt, rakt på.


Första glaset rött var den nya årgången av Château Bouscassé, 2010 på druvorna Tannat 50 %, Cabernet Sauvignon 26 %, Cabernet Franc 24 %. Bra sammanhållning mellan den mogna frukten, faten och de uttorkande tanninerna. Inslag av lakrits, björnbär och filmjölk(?). Något att alkoholen trycker igenom som gör att det inte blir helt balanserat.

Som referens blev det en äldre årgång, 1996 Château Bouscassé (osäker på procentuell druvmix). En stor del mognadstoner, gödsel, röda bär i doften. Har tappat en del kropp, tanninerna har jämnats av men syran finns kvar. Riktigt gott men bör nog drickas snart.

Ett klart snäpp upp är 2011 Château Bouscassé Vieilles Vignes (Tannat 95 %, Cabernet Franc 5 %). En nästan smörig kolaaktig doft med en del rostade toner. Låter kanske udda men det är en superintressant doft. I smaken finns en lätt nötighet, koncentrerade mörka bär och ett inslag av mint som påminner mig om After Eight. Bra längd, bitiga tanniner. Jag gillar det!


Ett liten bit från Château Bouscassé (på andra kullen) ligger Château Montus som är flaggskeppet hos Alain Brumont. Först ut var 2012 Château Montus (Tannat 80 %, Cabernet Sauvignon 20 %) som hade en, i mitt tycke, något konstig sötma i smaken i den övrigt kraftfulla smaken.

Kanske har det med mognadsgraden att göra eller så är det att man ska skaffa sig ett gäng magnum för 2004 Château Montus på just magnum är i en helt annan klass. En parfymig doft med röd frukt, lakrits och mognad ger tillsammans med en bra struktur i kroppen och välbevarade uttorkande tanniner en mycket bra helhet. På något sätt både lent och strävt samtidigt.

2012 Château Montus Cuvée Prestige består av 100% Tannat bjuder på kryddig vanilj och gräddkola som påminner om Brunello i doften. Bra längd, mörk choklad och vaniljfat i smaken. Bra men lite "lättare" än det tidgare Montus vinerna. Bra tryck i tanninerna.

För att jämföra fick vi ett glas 2002 Château Montus Cuvée Prestige från magnumflaska. Det är stor skillnad mellan vinerna. Det jag främst reagerar på är att det är ser så ungt ut, trots 15 år på flaska är det inte mycket i färgen som tyder på det. Härligt doft av läder, nya bildäck, blyertspenna och kaffe. Komplex med mycket bra balans, tanninerna lever i allra högsta grad, syran biter tag. J-vligt god helt enkelt!

Som avslutning blev det Montus toppvin, 2011 Château Montus La Tyre (Tannat 100 %). En närmast bordeauxliknande doft, parfym, lätt animalisk med en helt enastående jämvikt mellan alla delar gör detta till ett vin som jag mer än gärna dricker igen. Om förgående vin fick mig upphetasd får detta vin mig i extas. Tack för den upplevelsen Alain Brumont!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar