Wicked Wine har tagit in en ny producent i sitt sortiment med det för årstiden passande namnet Weingut Stefan Winter från Pfalz och det fanns 4 viner att testa. Deras 2012 Riesling Brut är den första mousserande jag provat gjord på riesling och det funkar faktiskt. Först jäst på ståltank och sedan flaskjäst enligt den traditionella metoden. Efter 12 månaders vila på jästfällningen degorgerades vinet och fick sin dosage på 10g/l. Lättdrucket, enkel och felfri med en ok syra. Känns rätt prissatt och är i mitt tycke ett roligare alternativ än vissa mediokra cavas i samma prissegment. 2013 Dittelsheim Weissburgunder överraskar med sin livlighet, exotiska inslag och syrliga inslag. Snäppet upp är 2012 Geyerberg Riesling GG med sin balans, lena syra och fina toner av grape.
Från franska Pascal Bouchard fanns det en mycket trevlig Chablis, 2001 Grand Cru Blanchot, på magnum. Bra mogen doft, rund och välbalanserad med en fortfarande mycket frisk syra och ett lakrisalliknande avslut i gomen. Mums!
Alsace representerades av kooperativet Wolfberger, som gjorde det bra. 2013 Riesling Pinot Gris (60/40) var både fruktig och exotisk med en syra som känns som gjord för asiatiska maträtter. Jag är dock kluven vad det gäller 2013 Les Festives Pinot Gris. Det är på ett sätt ett oerhört kul vin med sin sötma och generösa frukt. Däremot har jag lite svårt för den publikfriande charmen, inte något som utmanar riktigt. Gott är det vilket som, på ensamt manér eller till en väl planerad ostbricka.
Sydöst om Frankrike ligger Portugal som även de kan producera bra vita viner. Ett bevis på det är Niepoort 2012 Redoma Branco Reserva. Citrus, fruktighet och en syra som inte ber om ursäkt. Jo tack, några sådana flaskor under julgranen Tomten. När du ändå är igång Tomten kan du lägga med några Niepoort 2008 Robustus. Hela 4 år på fat och det märks föga. Kaffetoner, fat, lakrits och ett låååångt avslut med kärva tanniner. Inte helt lätt att ta till sig idag utan lagra är tipset.
Från andra sidan klotet kommer 2011 Man O'War Valhalla Chardonnay med en lätt kolaekad citrus doft, distinkt syra och svagt smörigt avslut. En snygg sammansättning. När vi ändå har tagit oss till södra halvklotet kan vi lika gärna besöka Schubert Wines. Vid ett tidigare tillfälle provade jag deras Marions Vineyard Pinot Noir och blev smått förälskad. Storebror (sett till priset) Block B årgång 2011visar att Schubert vet hur man handskas med pinot noir druvor. Härligt dynamisk med ett hel palett full med doft och smak, röda bär, jord, körvel, cigarrlåda, mogna plommon. Bra längd och bra syra gör det till en av dagens bästa viner.
Tillbaka till gamla världen med start i Österrike. Pittnauer Pannobile årgångar 2008, 2009 och 2010 fanns på plats. Intressanta viner som bygger på 50% zweigelt i grunden. Inte jättestora skillnader mellan årgångarna. Den som passade mig bäst var 2010 med sin något kraftigare doft med dammiga inslag.
Sydfranska kollektivet Plaimont Producteurs 2011 Plaimont Vignes Préphylloxériques har en riktigt fet djup doft. Har svårt att greppa helheten men doften i sig höll kvar intresset.
De tre vinmakarna Jorge Moreira, Francisco Olazabal och Jorge Serôdi Borges kom på idén att göra ett vin tillsammans vid en provning av äldre viner. Man inspirerades av dess elegans och personlighet och beslöt att göra ett liknande vin. M.O.B. står för de tre vinmakarnas namn och årgång 2011 är deras första (om jag förstod det hela rätt). En riktig fruktbomb i näsan och generöst med russin och röda bär i smaken. Bra balans med en intressant druvblandning.
Spanska Tandem 2008 Tandem Ars Nova är trots sin enkelhet riktigt trevlig. Blyerts, lakrits och örtighet som är rent och fräscht med en släng av fat.
För er som orkat hela vägen igenom kan jag nu avslöja att dagens överlägsna första plats tas av 2007 Capezzana Vin Santo di Carmignano Riserva, ett under av skönhet och perfektion. Sirapsbrun i färgen. Blommig, nektar, körsbär, sirap, übersöt, tjockflytande och rent ut sagt fördjävla gott. Ligger högst upp på önskelistan!
Årets julklapp? |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar