Geisweiler Monopole Crémant du Bourgogne |
Druvblandningen är Chardonnay 50%, Pinot Noir 37%, Gamay 8% och Aligoté 5% och framställningen är enligt méthode traditonelle (champagnemetoden). Efter den andra jäsningen vilar vinet på jästfällningen i 15-18 månader innan degorgering och buteljering.
Det är en hyfsat stor doft av äpplen, citrus, järn och den karakteristiska jästen. Det är ingen stor mousse men bubblorna är det inget större fel på. Torrt, friskt med mer metalliska antydningar i smaken, lite syrligt.
För 99:- är det inte mycket att bråka om, prisvärt.
Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685)
2010 Couvent des Jacobins |
Kvällens andra vin är ett vin som jag drack för inte så länge sedan, då årgång 2009, som jag gillade. Nu är det årgång 2010 som gäller, är den lika bra? Doftmässigt är det mer knutet, hårdare. Det är svårare att plocka fram detaljerna men visst känns det igen. Smaken är även den mer stram, syrlig och saknar en del av den hö som jag kände i tidigare årgång. Mer kryddor och lingon denna gång.
Inte lika fängslande som förra flaskan, nu känner jag inte samma lycka. Lägga undan och vänta tills nästa vår kanske?
Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge (nr 5283) 119:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar