Nu är det dock inte riserva vinet som ska testas utan lillebrorsan, Il Sasso (stenen). Druvorna skördas för hand och efter pressing låter man skalet ligga med ett tag. Efter 18-20 dagars vinifiering tankas vinet över på franska fat för lagring i 15 månader (12-14 enligt importören). Under denna tid får vinet "dekanteras" något för att vid buteljering klara sig utan filtrering. Avslutningsvis är det 6 månader på flaska innan försäljning. De druvor som använts är 70% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc samt 10% Merlot.
2010 Piaggia Il Sasso Carmignano |
Färgen är rubinröd och djup. Det är mycket att ta in i doften, inget som riktigt vill ta ett steg fram och presentera sig. Efter ett tag i glaset blir det associationer som timjan, hemgjord drottningsylt, fat och kakao. I smaken finns det mer kakao kvar, alkoholen har pinkat in sitt revir och släpper in frukten. Det är fruktigt men på samma gång torrt, kan inte riktigt komma på vad det är. Jag tror att det har med kakaon att göra, passar inte riktigt in.
I jämförlese med den Carmignano jag provat tidigare har denna inget att sätta mot. Till sitt försvar är den 3 år yngre så visst är det en något oschysst jämförlese. Inte vad jag hade hoppats på men trots det godkänt.
Mer om Piaggia kan man läsa här: http://www.piaggia.com/
http://www.systembolaget.se/90310
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar