onsdag 20 november 2013

Producentprovning Château d´Arlay Jura

I slutet av oktober kom greve Alain de Laguiche från Château d´Arlay på besök för att berätta och sälja in sina viner. Château d´Arlay ligger i Jura och enligt dokumentation har man framställt vin här sedan medeltiden. Stor vikt ligger i att producera viner enligt områdets gamla traditionella metoder och produktionen idag överlappar alla de klassiska vintyperna från Jura. Vi pratar längre fatlagring, mycket ljusa röda viner, oxidation mm.

Jura består av 6 appelationer, 4 områden (L'Étolie, Arbois, Côtes du Jura, Château Chalon) och 2 produkter (Crémant du Jura, Macvin du Jura). Den totala exporten från Jura är endast 3%, för Château d´Arlay är det hela 20% där Sverige är en av de största marknaderna.


Alain de Laguiche, Château d´Arlay

Först ut är det tre röda, två stycken Corail och en Rouge. Corail är gjord på samtliga 5 druvor som finns att tillgå, Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin (Traminer) och Trousseau (Bastardo, Cabernet Gros) medans Rouge är 100% Pinot Noir. Corail nämns ofta som ett rosé, helt fel enligt Alain, då det är mycket ljust i färgen.

2008 Côtes du Jura Corail
Ljus, jämn, klar färg, svagt tegel. Natur, körsbär, fruktig, ren i doft. Ungdomligt syrlig, lätt med lite stramande tanniner.

1998 Côtes du Jura Corail
Brun, ljus, klar, jämn färg. Hög mognadsgrad, dadlar, stall, kattsand och kol i näsan. Rik kropp, utvecklad, tanninerna inte riktigt integrerade.

2006 Côtes du Jura Rouge
Röd, jämn färg. Hallon/jordgubbsgodisremmar, blommig, trevlig doft. Lätt i smaken, röda bär, lakrits, tanniner, torkar ut munnen.
Nästa "flight" är det dags för de ljusa vinerna. Chardonnay är just 100% Chardonnay, Blanc Tradition är en blandning av Chardonnay och Savagnin. Det rådde lite oklarheter kring årgångarna för Blanc Tradition, det skulle varit 11993 enligt tidigare information men på flaskan stod det 1989 så jag utgår från att det stämmer.

2008 Chardonnay à La Reine
Klar gul, pärondoftande (lätt övermogna), melon med begynnande mognad. Metallisk smak.

1998 Côtes du Jura Blanc Tradition
Gul fin färg. Fruktig doft, konstig metallisk smak, påminner om Autosol (krompolermedel).

1989 Côtes du Jura Blanc Tradition
Mörkare gul. Doft av smörjgrop och gamla rulltrappor. Smak av bilverkstad och pendeltåg.

Efter dessa minst sagt annorlunda smak och doft upplevelserna är det dags för sista flighten.

2003 Vin Jaune
Gult (därav namnet). Brända toner i doft, sherry och armagnac. Samma armagnac och brändhet finns i smak, nu med salmiak. Lång eftersmak.

2003 Vin de Paille
Produceras av torkade druvor, c:a 70% vatten ska bort enligt Alain. Halmgul, bärnstens färgad. Mycket russin och sirap i doft. Smakmässigt är det samma som doften med tilläggen honung och rambutan. Jag fastnar helt för doften, grym. Sitter mer och sniffar än smakar.

NV Macvin Rouge
Mörkgul. Bränd, söt armagnac i näsan. Salmiak i smaken. Annorlunda och intressant.
Det är första gången jag smakar viner från Jura och jag blev personligen inte helt frälst. Utom på ett vin, Vin de Paille. Vilken höjdare! Måste skaffa mig några flaskor. Även 2006 Rouge var trevlig men inte övertygande.

Hela uppställningen. Vin de Paille och Macvin längst fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar