måndag 25 november 2013

4 flaskor, 4 druvor, 4 länder och en middag

Jag och min vän DS satte ihop en provning/middag för två av grundarna av whiskyklubben Anlach. De har senaste tiden visat ett begynnande intresse för vin så det gäller att smida medans järnet är varmt. DS skötte middagen och dess drycker, jag höll i den halvblinda provning vi startade kvällen med. Jag satsade på förhållande vis "enkla" viner i det avseende att det går, även för de som inte nördat ner sig helt i vin, att plocka ut det unika i varje vin/druva. Europeiska endruveviner blev temat. 4 länder, 4 druvor, rött.


Det blev en hel del kvar i flaskorna så jag gjorde ett eget litet test med resterna dagen efter för att se skillnaden.

2010 Friedrich Becker Becker Family Pinot Noir
Ljus röd färg, tunn i kant. I doften fullmogen jordgubbe, svagt körsbär. Dag 2 är det nästen enbart jordgubben kvar. Smak av röda bär, lakrits. Snälla tanniner, svagt petroleum (dag 2), sälta på läpparna, kort eftersmak.
Provningens sämsta enligt samtliga. Lite väl spretigt.

2009 E. Guigal Crozes-Hermitage
Djup röd färg. Kompakt doft, mäktig, fat. Stall, karamell, olja dyker upp dag 2. Ofärdig smak, ungt, fat, bra tanniner, eftersmaken försvinner snabbt men kommer tillbaka efter några sekunder.
Kvällens näst bästa. Stor skillnad efter en dag, kommer nog kunna bjuda på mer om några år, själv kommer jag spara några flaskor.


2008 Viña Pomal Reserva
Djup röd  färg, något tunn i kanten, I näsan kommer det svarta vinbär, peppar, fat och dill. Dagen efter kommer det fram cederträ, tobak och läderfåtölj. Smaken innehåller peppar, dill och vanlij som samsas med tanniner. Mer av dill och cederträ dyker upp dag 2. Trevlig men något opersonlig.
Kvällen tredje plats.

Vikt tompavan: 549g

2007 Val di Suga Brunello di Montalcino
Jämn röd färg med antydan till tegel. Natur och stall i doft med fat. Dag 2 är det svårare att hitta alla nyanser. Torkad frukt, mer fat, örtkryddor i smaken, samma dag 2, något tunn kropp. Härlig eftersmak.

Kvällens vinnare (föga förvånande) av samtliga. Klart drickbar idag och flera år framåt.


Maten och vinerna som dracks till kommer i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar