lördag 26 januari 2013

2009 Château Briot vs 2010 B Bordô Le Red

Bourdeaux och jag har aldrig rikigt lärt känna varandra. Detta trots att jag sedan en tid tillbaka är en konsument som föredrar franska viner. Varför det blivit så vet jag inte. Kanske är det misstron till att hitta ok viner från detta område för en billig penning. Eller är det så att Bordeaux i sig är ett helt eget kapitel och kräver både tid och kunskap för att hitta rätt? Vilket som, antalet Bourdeaux jag smakat genom de senaste 20+ åren är skrämmande få. Vi pratar om maximalt en handfull och varav de flesta har jag inget speciellt minne av. Med andra ord, inget som gett mig positiva vibbar.


2009 Château Briot
2010 B Bordô Le Red

Så jag tänkte, nu är det dags. Kan det finnas drickbar Bordeaux på systemet under 100:-? Jag kollade runt lite på deras hemsida och jämförde med vad andra tyckte, bl.a. på Cellartracker.com. Jag hittade ett som verkade intressant, 2009 Château Briot, i beställningssortimentet för 89:-. När jag gick för att hämta vinet frågade jag i butiken efter ett vin i samma prisklass som visat sig vara populärt senaste tiden. Enligt uppgift var det nylanserade 2010 B Bordô Le Red (står 2011 på nätet men i butik är det 2010 fortfarande), 85:-, ett vin som sålde bra, dock kunde inte expediten ge mer info än så. Glad i hågen köpte jag dessa två och korkade upp (hmm, skruvkapsyl, vad säger man då, skruvade upp?). Första doften från B Bordô var skrämmande. Påminner om något husets vin på den lokala pizzerian. Tar ett litet smakprov, usch. Enligt smak på Systembolaget så ska det finnas fat, svarta vinbär mm. Det jag fann var mer mosade surkörsbär toppat med dill. Skum smak. Min fru som också provade valde att hälla ut sitt glas.

Nytt glas, nytt vin. Vilken skillnad! Här kommer det mjuka toner av natur i alla dess former och en smak som innehåller mycket frukt. Om detta är vad Bordeaux handlar om så förstår jag inte varför jag inte hoppat på tåget tidigare.

Efter några timmar gav jag mig själv mod att prova Bordô igen. Nja, kanske en liten förbättring men inte så jag slog dubbelvolter av lycka. Däremot klättrar Briot högre upp på poängstegen. Detta vin behöver klart ett par timmar i luften för att gå från bra till "bra och lite till".

Dag 2, Briot överraskar med att ha blivit lite sötare i smaken, en mycket angenäm sötma som ligger kvar i gomen. Bordô har gett upp helt, nu är det i stort sett smaklöst.

Så hur sammanfattar man det hela? Ingen aning faktiskt. Jag kan för lite om Bordeaux och dess viner för att kunna säga vad som är rätt eller fel, bara vad jag själv tycker.

Vinnare: 2009 Château Briot på KO redan i första ronden.

2 kommentarer:

  1. Jag köpte Bordö för ett tag sedan och det var inget vidare precis som du skrev. Jag gillar Bordeaux normalt.

    SvaraRadera
  2. Skönt att det inte bara var jag då :)

    /J

    SvaraRadera