söndag 28 april 2013

Anything But Champagne

För ett tag sedan var jag på ännu en provning arrangerad av vinbonden Jerker Arrhenius. Denna gång var det temat Anything But Champagne och syftade på en genomgång av mousserande viner från andra delar än just Champagne.

Som välkomstdrink till presentationen om mousserande viner fick vi Raboso Rosé Extra Dry (SB 7727, 55:-). Att man överhuvudtaget kan göra något drickbart för 55 kronor flaskan är förvånansvärt. Med tanke på frakt, moms, alkoholskatt och påslag från importören så kan det knappast bli några pengar över till producenten. Man får i alla fall vad man betalar för. Inledningsvis så var det för mig knappt drickbart men efter en stund, när bubblorna lugnat sig och det fått lite luft blir det bättre. Fuktigt och lättdrucket för heta sommardagar. Snubblar över mållinjen till godkänt. Tillverkas enligt charmatmetoden.

Raboso Rosé Extra Dry
Efter en presentation av allt som kan tänkas beröra tillverkning av mousserande viner så blev det ett halvblindtest. Vi visste vad för sorts mousserande som fanns i glasen, dock inte i vilket. Kul test för att skärpa till sig och försöka hitta skillnaderna.
  
#1 Codorníu Selectión Raventós
En klassisk cava enligt mig. En cuvée på 50 % Xarel·lo/Macabeo och 50% Chardonnay. Både doft och smak bjuder på ett syrligt bett. Härliga bubblor. Noterbart är doften av ananas.
Bra cava till ett bra pris.
SB 7778, 99:-

#2 Zonin Prosecco Brut
100% Glera. Fina bubblor som håller sig kvar länge. Doften bjuder på frukt och blomster. Lite sötmandel i smaken och i eftersmaken ploppar det upp mandarin. Tillverkas enligt charmantmetoden.
Min favorit denna kväll, värt vartenda krona.
BS 77299, 85:-

#3 2004 Vive-la-Joie Blanc
Crémant de Bourgogne. Tillverkas enligt den klassiska metoden (champagnemetoden). Gjord på Chardonnay och Pinot noir.
Doften förvånade mig, stark, nästan lite frän mandel noterades. Smaken hänger inte riktigt med, lite mineraler finns där, len och nästan kramgo. Eftersmaken hänger kvar, längst av samtliga denna kväll.
Just nu är det 2006 som finns tillgänglig via Systembolaget. Inte prisvärt.
BS 77797. 199:-

#4 Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvée
Champagneinspirerad australiensare gjord på Chardonnay och Pinot noir. Doften är aningen fruktig med stänk av citrus. Enkelt, torr smak med små inslag av citrus, äpple och bröd. Aningens tråkig i sin karaktär, inget som sätter sinnena på prov. Ett bra, prisvärt alternativ kommande sommar.
SB 7359, 89.-


Codorníu, Zonin, Vive-la-Joie och Jacob's Creek
 Efter testet fick vi in olika pinchos att prova till de olika dryckerna.

Ännu en gång en mycket bra kväll arrangerat av Jerker och Magnolia.

Mer information:
Vinbonden
Magnolia Café

torsdag 25 april 2013

2008 La Poja

Om det är något vin som det har skrivits och talats mycket om den senaste tiden så är det La Poja, vinet som enligt många är det enda drickbara som är gjort på endast corvinadruvor. Då jag personligen är ett stort fan av goda viner från Valpolicella så kan jag givetvis inte undvika att testa det.

La Poja är en drygt 2,5 hektar stor gård på kullen La Grola i Valpolicella och producenten heter Allegrini.

Det är en härlig ganska djup, röd färg, något att försvinna in i. Doften känns lite feg, mycket fat blandat med hallonremmar. Som en fatig Valpolicella helt enkelt. Spännande.

Smaken är som en rejäl käftsmäll, doften annonserar inte alls vad som väntar. Mycket, mycket, mycket. Häftig godiskaraktär, salt, lakrits, choklad, rosmarin. Jag har svårt att urskilja alla smaker, hårt sammansvetsat. Förvånansvärt snälla tanniner, avrundade. Eftersmaken är lite syrlig och läder kommer fram. Som en superkoncentrerad ripasso är det närmsta jag kommer i min jämförelse.

Jag är lite överraskad över hur "sött" det är och faller mig inte riktigt in i smaken. Trots det ett otroligt spännande vin och är helt klart värt att prova ett glas. Dock har jag svårt att motivera 475:- som en flaska kostar.

Inget man bälgar i sig, kräver sin tid och plats.



tisdag 23 april 2013

2009 Château du Levant

Jag har vågat mig ut i det söta vinets värld igen. Efter den senaste fullträffen med Mouton Cadet så tog jag en rövare och ryckte åt mig en flaska vid senaste besöket på Systembolaget.

Tyvärr inte i samma klass som tidigare nämnda fullträff. Doften är som alltid på dessa viner full av honung, saffran men även med en något stickigt. Jag kan inte riktigt komma på vad det är.

Smaklökarna plockar ut honungen, saffransbullen, lite syrlig citrus och en lite udda antydan av klister. Kanske det som var i doften.

Sémillon samsas i flaskan med kompisarna Sauvignon blanc och Muscadelle.

Inte något att hetsa upp sig över, standardvin för en ok summa pengar.

 
109:- på Systembolaget (4153). Det är årgång 2010 som gäller enligt deras site, i butikerna finns ännu 2009.
Castor fiber et vino har också smakat.

måndag 22 april 2013

2010 Châteauneuf-du-Pape Louis Bernard

Ännu en CdP under 200:-, denna gång från gården Louis Bernard. Denna vingård grundades så sent som 1976 och 1998 togs gården över av Jean-Claude Boisset och ´Famille des Grands Vins & Spiritueux´.

Färgen är mörkt röd med korta nyansskillnader ut mot kanten. Doften är lite intetsägande. Visst finns det dofter men inget som kan sägas ger en karakteriserad helhet. Komprimerad kanske är rätta ordet. Cigarrlåda och bär, lingon.

Initialt saknas det vitalitet i smaken. Känns stelt och opersonligt, industriellt. Strävt, kryddigt och rakt på än runt som jag personligen gillar. Precis som med doften känns det hela litet komprimerat, knutet och outvecklat. Saknar fylligheten.

Om man ska ge vinet en chans så blir det till att gömma undan och hoppas på bättre tider om si sådär 3-5 år.

2010 Châteauneuf du Pape Louis Bernard
 

tisdag 16 april 2013

2011 Mont-Redon Réserve Côtes du Rhône

Tidigare har jag druckit Mont-Redons Châteauneuf-du-Pape och då inte blivit speciellt positiv till det. Därför har jag länge dragit mig för att prova deras CdR trots att jag hört gott om det. Så i alla fall tog jag mig mod en kväll och inser att jag kanske måste omvärdera producenten.

2011 Mont-Redon Réserve

Det är ett ungt vin i alla dess former men bjuder på en hel del godsaker. Färgen är klar, tunn röd, violett i kant. Doften skickar upp jordgubbar, torkade örter och syltig blåbär till receptorerna. Mycket trevligt. I smaken finns det en aning rosmarin, lite peppar och smörkola och det ligger kvar så där lagom länge. Efter en stund smyger det på en något brännande eftersmak, men inte på något otrevligt sätt.

Bra grejer helt enkelt.

onsdag 10 april 2013

Cava - bubblande glädje

Jag har senaste tiden införskaffat böcker som berör ämnet vin. Dels för att utveckla mitt kunnande men även som ren och skär nöjesläsning. Boken Cava - bubblande glädje av Anna Wallner blir ett slags mellanting.


Anna bjuder på en mängd intressant fakta varvat med personliga tankar och anekdoter. Man få till exempel veta allt(?) om olika stilar inom Cava, vad korkarnas märken betyder, geografin, druvorna mm. Men även om varför Anna fastnat på Cava, recept och producentregister.

Som ett första steg in till Cava och vad det har att erbjuda är det klockrent. Lättläst, intressant och underhållande. Det är just i sin enkelhet som boken känns lite tunn. Jag hade hellre sett några fler sidor med något djupare fakta eller Cava gårdens dagliga liv och minskat på sidorna med listor över producenter.

På det hela en bra bok som jag tror de flesta kommer uppskatta.

onsdag 3 april 2013

2009 Couvent des Jacobins

Om någon nämner Bourgogne för mig så tänker jag direkt på lätta viner. Det är troligtvis på grund av den associationen som har gjort att jag "undvikit" produkter från detta område. Ikväll måste jag bekänna färg och hålla med de som prisar Bourgogne, det är ta mig f*n bra. Nu ha jag i och för sig bara provat ett vin, och det ur standardsortimentet men om detta är standard, då har jag något att se fram emot. Efter att ha läst en hel del andra bloggar så verkar det som om Bourgogne har en massa att erbjuda.


Något svårplacerad doft, kryddor som döljer skogsbär. Smak av hö, lingondricka utan några påstridiga tanniner. Lätt som en sommarvind men ändå med karaktär och pondus. Om jag ska välja ett ord för vinet så får det blir naturnära.

Eftersmaken är mjuk och jämn, mysig. Umami smyger fram. Jag gillar det, tummen upp!