torsdag 24 mars 2016

Provning Caviste CAV0053 - Jura

Idag den 24 mars (skärtorsdag) klockan 14.00 släpper den oberoende vinhandlaren Caviste sin nästa låda. Denna gång är det en blandning vitt från Jura från producenten Domaine Labet. Familjen Labet har odlat vin runt byn Rotalier i södra Jura i fyra generationer. Från början som en del av blandjordbruk med grödor och boskap men på 1970-talet bestämde sig Alain och Josie Labet för att fokusera på vinodlingarna. Idag sköts arbetet av av de 12 hektaren av sonen Julien tillsammans med syskonen Charline och Romain.

Det är ekologisk odling som gäller och 2013 inleddes arbetet med certifiera hela gården. Det finns två distinkt olika stilar av vita viner inom Jura. Den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. De flesta vita viner från Domaine Labet produceras enligt ouillé metoden.


2014 Domaine Labet Côtes du Jura Cuvée Fleurs
Klart ljust gul. Svaga noter av fat i doften som i övrigt är som en blandning mellan kliniskt ren och smått skitig. Ganska tunn doft. Torr och krispig, inslag av grapefrukt i smaken, kalkig, bra längd, kraftig syra som ger en härligt syrlig eftersmak.

Milslångt ifrån en fetfatad jänkare minst sagt. Jag gillar det, men så gillar jag också syrastinna vita viner.

2013 Domaine Labet Côtes du Jura Les Champs Rouges
Ljust gul. En större mängd fat i doften utan att gå till överdrift. 2 dagar gamla popcorn, svagt funkig näsa, jordig. Smakmässigt har detta ett större register än föregäående vin, en hel del citrus, gula äpplen och en hint av kalkigheten som även fanns i första vinet. Svagt bitter i avslutet och något kort.

Bra utan att helt övertyga.

2012 Domaine Labet Côtes du Jura Les Varrons
Sista vinet visar på desto mer pondus och karaktär. Nu vet jag inte om det var ljuset i lokalen eller något annat men jag uppfattade vinet som lite dammigt i färgen. En funkig doft, ganska djup, en släng av skalet på en cantaloupemelon, röda äpplen, jasmin kom upp men Martin från Caviste rättade oss snabbt och påpekade att busken heter schersmin (kollade upp det, han har rätt, nu vet jag vad jag har hemma på tomten). I smaken finns något som påminner om torkade äppleklyftor (sådana som legat framme en halv dag), lim, grapefrukt. Bra balans med en syra som backar upp det hela och en bra längd.

Sista vinet ut är det som bjuder på mest nyanser och framstår även som det mest kompletta vinet. Jag personligen håller både Cuvée Fleurs och Les Varrons som vinnare. Två helt olika viner men båda mycket goda på sitt sätt.

Läs mer på caviste.se, lådans pris ligger på 1290.- och i denna låda är det 2 st av varje vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar