onsdag 2 mars 2016

Provning Caviste CAV0052

Imorgon är dags för årets första släpp från Caviste (CAV0052) och denna gång är det med viner från det något udda området AOC Ventoux. Detta 6-pack består av 3 olika viner från producenten Domaine Vindemio (http://www.vindemio.com) som fogar över 20 hektar vid foten av Mont Ventoux. Det är biodynamsikt odling som gäller.

En sak som skiljde denna provning med Caviste från de jag varit på tidigare var att man fick prova vinerna blint. Utan att känna till vare sig område eller druva/druvor fick jag och de på plats verkligen engagera sinnena för att kunna finna var vi var. Efter ett tag enades vi vid södra delen av Frankrike men om det var i Rhône eller ex Languedoc var svårare. Kul grej, hoppas de gör samma sak nästa gång. Notera att det var de 4 första vinerna som serverades blint, 5 & 6 var med som referens senare.


vin #1 [2014 Domaine Vindemio Regaine AOC Ventoux]
Något ljus röd färg. I näsan körsbär, nougat, en skiva jordgubbe och en pust av alvedon (som försvann snabbt med luftning). Bra syra, tanniner medium, något beskt bittert avslut. Bra struktur, aningens glest i kroppen. Här var jag inne på att Caviste börjar året med ännu en italienare eller kanske en fransos, kanske någon obskyr bourgogneodlare.
Grenache + syrah, osäker på fördelningen.

vin #2 [2014 Domaine Vindemio Imagine AOC Ventoux]
Röd färg, lätt blå ton. I näsan en släng av fuktig jord, gödsel, mer markerad röd frukt än förra vinet men ändå utan att sticka ut. En hint av något bränt (popcorn) och mandelmassa. Smakmässigt är det bra syra, kraftigare tanniner, blåbär kommer fram, medel till långt avslut som puttar fram lite bittermandel och mineral/metall. Svårbedömt, nu är jag säker på Frankrike men kan inte placera området. Varmodlad grenache?
50% vardera grenache/syrah.

vin #3 [2014 Domaine Vindemio Amadeus AOC Ventoux]
Röd i färgen. Naturinslag (prutt som dunstar snabbt) i doften, bittermandel, nougat, ren röd frukt. Smaken har en mycket mer markerad fruktighet än tidigare två vinerna men är trots det väldigt begränsad, tänk tillbakahållen (knuten?). Mineral/metall. Ganska kraftig syra och bra bett i tanninerna. Bra längd som avslutas med chilipeppar. Syran och tanninerna gör att vinet känns mycket torrt. Helt klart Frankrike, grenache men jag kunde inte som jag skrev tidigare placera det i Languedoc eller Rhône. Gott är det men måste nog ligga till sig minst 3-5 år eller luftas länge.
Strax under 100% grenache (AOC Ventoux tillåter inte rena endruveviner), en minimal skvätt syrah. Druvorna kommer från en liten del av vingården och de år vinet görs (senast var 2011(?)) blir det inte mer än c:a 8000 flaskor.

vin #4 [2014 Domaine Vindemio Amadeus AOC Ventoux]
Som vin #3 men med mycket mer röd frukt, mer volym och fler nyanser/lager att analysera. Helt klart ett grenachedominerat vin. Mycket gott! Ingen chilihetta i avslutet, bra syra, kraftiga tanniner som inte är lika aggressiva som vin #3. Kändes varmare. Det visade sig vara samma vin som vin #3 men att det luftades 24 timmar tidigare. Vilken skillnad! Kan lätt tänka mig att låta det lufta ännu ett dygn med den utvecklingen (om man nu orkar vänta).

vin #5 [2011 Domaine Vindemio Imagine AOC Ventoux]
Kul att få prova en äldre årgång och själv få uppleva utvecklingsmöjlighetena med vinet. Mycket är sig likt den nyare årgången där den stora skillnaden är att det rundats av och att den röda frukten är mycket mer framträdande.

vin #6 [2011 Domaine Vindemio Amadeus AOC Ventoux]
Strålande! Nu är det ett helt annat vin. Lakrits och peppar kommer fram snyggt inbakat i grenachefrukten som även har en aningens kolapapper i doften.

Som helhet en bra samling viner från ett område i Rhône som jag själv sällan dricker något ifrån. CAV0052 innehåller 2 flaskor vardera av årgång 2014 och priset är satt till 990:-. Släpps imorgon 3/3 klockan 14:00 på http://www.caviste.se. Om man är nyfiken på att prova något annorlunda från Rhône är detta ett bra alternativ.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar