måndag 8 september 2014

2013 Mas Janeil Special Edition

Storproducenten François Lurton har ett vin i Systembolagets standardsortiment som inte finns omnämnt på Lurtons hemsida. Som vanligt när det gäller sådana viner är det med en viss skepsis jag dricker dessa. De är oftast lite väl arrangerade i smak och doft för att "passa" den svenska marknaden. Jag har genom åren betat av ett gång flaskor inom denna genre och det lätträknat då det varit ett vin som passat mig. För en gångs skull så  blev det en positiv överraskning.

Från den sydliga delen av Frankrike, närmare bestämt i området Côtes du Roussillons norra del ligger området med samma namn fast med tillägget Villages. Côtes du Roussillon-Village är ett eget AOC med något striktare regler än den tidigare. Här får enbart röda viner produceras och sedan finns det regler kring vilka druvor som får användas och i vilken utsträckning. Beroende på vilken site man läser på så står det olika så jag går inte in i detalj vilka reglerna är. Det här vinet ska enligt SB innehålla 75% grenache, 15% syrah och 10% carignan.

2013 Mas Janeil Special Edition

Färgen är mörkt röd med lila drag. Doften är ganska brutal inledningsvis utan finess men med lite tid i luften börjar man urskilja nyanser av öppen spis (rök), örter, kryddor och björnbärssylt. Smaken bjuder på lakrits, timjan, ett bra grepp av tanninerna, lätt sötma, inslag av fat, med en bra längd på avslutet. Trots sina 14,5% alkohol är det ingen nämnvärd värme.
Pang på rödbeta, ett riktigt bra vin för 89:-, det är man inte bortskämd med. Ungt så in i vassen och jag har inte det blekaste om det kommer överleva ett par år i källaren men det är värt ett försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar