tisdag 6 maj 2014

2012 Quarisa Caravan Durif & 2011 Michael-David Petite Petit

Två stycken viner gjorda på petite sirah har fått bekänna färg. Först ut är 2012 Quarisa Caravan Durif från Australien. Durif är "originalnamnet" på petite sirah, framtagen av François Durif i slutet av 1800-talet genom korsbefruktning mellan syrah och peloursin. Med modern DNA-teknik har man kunat fastställa att druvorna durif och petite sirah är så genetiskt lika att det rör sig om samma druva.

Som sig bör med petite sirah viner så är färgen mycket mörkt blåröd och kompakt. Doften är varmfruktig i umgänge med bär, pepparmynta, kaffe, fat och julafton. Kommer inte på vad det är som får mig att tänka på julafton, det pendlar mellan flera olika val. Smaken ger mer av bären, salmiak (som hänger kvar i eftersmaken) och vaniljstång. Värmen följer med hela vägen. Det är inte fy skam men kräver att man är på humör. Tänk en sensommarkväll med grillen, trevligt sällskap så har du konceptet klart.

2012 Caravan Durif

Efter det tar vi ett raskt kliv över till staterna och hamnar i Central Valley, Kalifornien. Där huserar Michael David Winery som har över 650 hektar till sitt förfogande och ur deras sortiment blev det en flaska 2011 Petite Petit. Som namnet anspelar är detta vin inte gjort på enbart petite sirah, det är även 15% petit verdot med. Färgen är som tidigare, mörkt djup blåröd. Doften är mer generös än förgående, en massa mörk frukt, choklad, fat och en jordgubbe på toppen. Saftigt och fylligt i smaken, lätt sötma varvat med mogna plommon, faten kommer igen och avslutas med lakrits. Riktigt trevligt, med sin fyllighet och lilla sötma var det en fullträff till carnitan.

2011 Michael David Petite Petit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar