fredag 4 april 2014

Anlach provning #19 - Tema Islay

Inför kommande resa till Islay med Anlach blev det i helgen en genomgång av samtliga 8 destillerier som finns på ön. En whisky från varje destilleri i en halvblind provning uppdelat på två flighter. Sammanlagt 30 förväntansfulla whiskyanhängare hade samlats för att avgöra om en 4-årig Kilchoman kan hävda sig mot en 42-årig Bunnahabhain. Jag har angett min gissning, mitt betyg, vad det sammanlagda median betyget blev från den samlade gruppen samt slutlig placering av de 8. Vi fick reda på den rätta uppställningen efter flight #2, därav att jag gissat på samma flera gånger.


FLIGHT #1

 

Glas 1

Doft av halm, lätt rökighet. Mjuk och len i gomen, en del sötma i smaken med en lätta brännande avslutning. Okarismatisk, osammanhängande och ointressant. Är det en Caol Ila?

Betyg: 75
Anlach: 83
Placering:5

Ardbeg Galileo 12yo 49%
Whiskyn till Ardbeg Galileo är destillerad 1999 och sedan lagrad 12 år på en blandning av marsala och bourbonfat. 49% alkohol, ingen kylfiltrering. 15000 flaskor.
Nej, inte rätt på första.

Glas 2

Syntetisk doft med inslag av tropisk frukt. Spritig smak med svaga toner av honung och peppar. Samma pepprighet hänger kvar på slutet. Tyvärr, detta är inget för mig. Jag chansar på en Kilchoman.

Betyg: 64
Anlach:75
Placering: 7

Caol Ila 14yo Unpeated Sherry Cask 58,4%
Old Masters Cask Strength Collection No 10045
Inte rätt på andra heller.

Glas 3

Riktigt trevlig i näsan, fruktigt, spritigt. Lakrisal, honung, Toblerone samsas i den lätt torra smaken som avslutas mjukt för att återkomma efter några sekunder. En riktig höjdare. Det måste vara en Bruichladdich.

Betyg: 91
Anlach: 84
Placering: 4

Kilchoman 4yo Burbon Cask 60%
Single Cask for Whisky Import Nederland No 06 av 252
Helt fel ute igen. Att inte 60% bränner mer är förvånande.

Glas 4

Nu pratar vi farinsocker och sherryfat. Härlig längd. Bättre i doften än i smaken, en riktig sniffarwirre. Detta är en Bruichladdich.

Betyg: 89
Anlach: 87
Placering: 2


Bruichladdich 10yo Sherry Hogshead Cask 13051 56,3%
Malt of Scotland No 28 av 129
Tjohoo, 1 rätt! Fast jag fick ju lite hjälp från bordsgrannarna.FLIGHT #2

 

Glas 1

Våta raggsockor, peppar och vaniljtoner. Grönt i smaken som inte alls fungerar. Kvällens sämsta alla kategorier. Detta kanske är en Kilchoman.

Betyg: 63
Anlach: 79
Placering: 6

Bowmore 21yo 48,1%
The Nectar of The Daily Dram
Inte rätt gissat nu heller, kvar på 1 rätt.

Glas 2

Nu pratar vi spännande doft. Rom, tequila och undervegetation fylld med hallon. Smaken är anonymare med svaga ört och kryddtoner och avslutas brännande. Synd att smaken inte hängde med, då hade detta varit en av kvällens bästa. Kan det vara en Lagavulin?

Betyg: 74
Anlach: 74
Placering: 8

Lagavulin 12yo 55,1%
13th release, bottled 2013. Refill American Oak
Se där, ett rätt till, 2 hittills.

Glas 3

Sommaren gör sig påmind efter en sniff i glaset. Det är punch (arrack) för hela slanten. Lägg till ett gäng frukter som banan, mango och annans så får du med en fruktsallad till punchen. Smörig smak, smörstekta äpplen, vanilj. Jag gillar hur smaken följer med doften. Något kort avslutning, den närmast dunstar bort. Av någon anledning får jag för mig att detta också är en Lagavulin.

Betyg: 89
Anlach: 85
Placering: 3

Bunnahabhain 1968 42yo
Buteljerad 2011 av Liquid Sun. Refill Sherry Cask. Totalt 257 flaskor.
Helt fel ute, 2 rätt.

Glas 4

Avslutande glaset bjuder på jordgubbar och hockeypulver i doft. Rökt fisk dyker också upp. En närmast söt fruktig smak med inslag av lakrits. Det hela avslutas lent och mjukt i salta stänk. Inte så framträdande i sin avslutning men som helhet så håller den ihop mycket bra. Det är en Laphroaig.

Betyg: 91
Anlach: 90
Placering:1

Laphroaig 15yo "Reflections" 52,7%
The Whisky Agency, refill hogshead. 261 flaskor.
Får ett rätt på sista så jag slutar på 3 av 8.

Av dessa whiskys så var det för min del jämt skägg mellan Kilchoman och Laphroaig. Två helt olika whiskys men ack så trevliga på sina egna sätt. Om man går efter samtliga röster så är det Laphroaig före Bruichladdich.För att avrunda kvällen vart det två whiskys "utom tävlan".


Ardmore 21yo 1992-2013 49,7%
Totalt 175 flaskor. Buteljerad för The Whiskyman
Gick mest på etiketten som inte gör sig rättvisa på bilden. Glömde skriva ner mina tankar men minns den som klart drickbar, lätt i smaken, bra sällskapswirre.Nikka Pure Malt 21yo 43%
Denna har jag testat förr och även ikväll var den så bra som jag mindes den. Massiv doft av ek, plommon, kaffe och kakao. Smaken är även den mäktig med sina toner av ingefära, svart peppar och lite sötma. Avslutas i en lång kryddighet.

Stort tack till Anlach för ännu en enastående provning.

En del som är kvar från tidigare provningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar