fredag 21 mars 2014

På besök i Köpenhamn

För några veckor sedan var jag på en utbildning strax utanför Köpenhamn och istället för att direkt styra kosan mot Stockholm när den var avslutad valde jag att stanna en natt extra. Det gav mig tid att besöka några av alla dessa trevliga vinbarer som finns. Jag gjorde det till ett litet experiment, på varje ställe bad jag personalen rekommendera ett vin utifrån mina önskemål baserat på vad jag gillar  alternativt hitta något jag inte provat tidigare (överraska mig).

Först ut blev det ett stopp på Villa Vino, Mikkel Bryggers Gade 11. Litet, hemtrevligt är första intrycket. Personalen är alerta och hjälpsamma. De väljer att utgå ifrån mina önskemål. Vi börjar med en Wolf Dietrich Salwey Spätburgunder, tror det var en 2011, från Baden, Tyskland. Klassiska rena dofter. Något jordig, lite kittel på tungan, svag syrlighet på det något korta avslutet. Gott i all sin enkelhet men inget imponerande.

Glas #2 blev det en toskanare, Chianti Colli Senesi DOCG från Podere del Paradiso. Glömde helt att notera årgången. Ungt är det i alla fall, doftar svagt övermogna plommon, hallonsnöre, björnbär och svagt petroleum. Stramar åt en del och det långa avslutet avrundas med lätt sötma. Nja, standard Chianti som har mer doft än smak.

Villa Vino
Några raska kliv senare är jag på Bar'Vin på Skindergade. Det är fullt vid samtliga bord, restaurangverksamheten går på högtryck. Det märks dessvärre även i luften, det är mycket matos. Jag ger det en chans, sätter mig vid baren och förklarar mina två alternativ. Även här blir det enligt mina önskemål. Fram kommer en italienare, 2010 Vietti Langhe Nebbiolo Perbacco. Nu börjar det hända saker. Härligt sträv med en sötfruktig släng på slutet. Diskret i näsan med lakrits på toppen. Mycket gott, dricker jag gärna igen. Jag gillar Bar'Vin, trevlig atmosfär och personal men matoset blir för mycket efter ett tag så jag väljer att gå efter detta glas. Nästa gång i Köpenhamn blir det definitivt ett nytt besök, då för middag.

Bar'Vin
Som avslutning blir det ett besök på Ved Stranden 10, svenska bloggares favorit om man ska tro det som skrivs. Här är det ett helt annat tempo. Inget störande os, underbar miljö och mycket trevlig personal. Jag slår mig ner vid disken och presenterar förutsättningarna. Det blir överraskningen. I glaset hälls det upp 2012 Matassa Cuvée Romanissa VdP Côtes Catalanes. Japp, det här har jag definitivt aldrig druckit tidigare. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva doften, påminner om viner från Jura. Först är det stall som gäller, efter ett tag tillsammans med personalen kommer vi fram till att det är popcorn. I den svagt syrliga smaken finns en hel del petroleum som avslutas tvärsnabbt och spritsigt. Gillar jag det? Vet inte, både ja och nej (som en velande mittfårepolitiker). Mer intressant än gott kanske, vet dock att jag måste testa det igen. Bara för att. Ser att 2007'an finns i BS på bolaget. Får se om jag vågar.

Som en avslutning på kvällen bjuder huset på en skvätt 2012 Terre d'Ombre från producenten Domaine de l'Anglore. Gjort på 100% grenache. Trevlig bekant doft. Otroligt söt i smaken, övermogna bär. Även här helt nytt för mig, att grenache kan bjuda på söt frukt känner jag till men detta var att ta det hela ett steg längre. Samma som tidigare vin, måste provas en gång till.

Jag förstår varför så många skriver om Ved Stranden 10. Det blir garanterat ett besök till nästa gång jag har vägarna förbi.

Ved Stranden 10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar