fredag 14 mars 2014

Dubbelt Österrike

Nyligen släpptes en österrikare i det tillfälliga sortimentet som kombinerar bra pris med lite ålder. Det är 2008 Riesling Zöbinger Reserve som på bolaget kostar 139:-. Som motvikt till detta vin bad jag personalen att rekommendera en annan riesling från Österrike under 100:-. Valet blev en purfärsk 2013 Loimer Lenz.

Lenz: 426g
Zöbinger: 453g

Mat och dryck är en spännande hobby att försöka kombinera balanserat så denna kväll blev det dels en lätt kryddad broccolisoppa samt vinkokta musslor.

Initialt kändes Lenz mer levande, Zöbinger något försiktig. Där Lenz levererar mängder av friska, klara dofter av persika och gröna äpplen så är Zöbinger mer avrundad med lätt mineral i doften.

Till broccolisoppan blev syrligheten i Lenz något för genomträngande, lime som sticker iväg. Zöbinger visar på ett större djup i registret. Jag föredrog Zöbinger medan andra runt bordet gillade Lenz friskhet.

Till musslorna var det däremot ingen tvekan, här passade Zöbinger bäst. Samtidigt som vinet blev något varmare som dök även svaga cykelslangdofter upp. Lenz vann inget på att bli varmare utan ska helt klart hållas kylt.

89.- för Lenz är helt ok. Passar bättre som mingel/pratvin än till maten.
139:- för Zöbinger är mer än prisvärt. Det här är något jag vill dricka mer av kommande sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar