onsdag 29 januari 2014

2012 McManis Petite Sirah

Nu ett vin på en druva jag aldrig druckit tidigare, petite sirah. Den har även ett annat namn bl.a. i Europa och Australien och det är Durif. Tidigare ansågs det vara två olika sorter men DNA tester visar på att det är samma druva. Namnet Durif kommer från sin skapare, läkaren Francois Durif som i slutet av 1800-talet korsbefruktade sorterna peloursin och syrah.

Familjen McManis är vinbönder som odlat vin sen 1938 och är idag är det 4:e generationen. Ron och Jamie McManis är de som sköter vinfirman McManis som bildades 1990. Idag exporteras deras viner till 18 länder och har en sammanlagd produktion på drygt 300000 lådor per år.

2012 McManis Petit Sirah, vikt tompavan: 541g

Det är mörkt, blå-lila, ogenomträngligt i färgen. I näsan är det mycket frukt, fat och rök med små pustar av örter och vanilj. En känsla av strävhet poppar upp i huvudet, kanske med rejäla tanniner. Men se så fel jag hade, det är mjukt, fruktigt, lent, mäktigt och publikfriande. Mer av faten kommer fram, mörka bär, inga tanniner som biter sig fast. Nästan lite dammigt. En glad överraskning, måste prova fler av samma druva. Prisvärt? Absolut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar