torsdag 23 januari 2014

2011 Domaine de la Janasse Terre d'Argile Côtes du Rhône Villages

Så här i slutet av året har jag haft nöjet att snubbla över några riktiga godbitar, Janasse's Terre d'Argile är en av dessa. Janasse är kanske mest känt för sina fina Châteauneuf-du-Pape viner, Chaupin exempelvis, men de har en hel del annat så som Côtes du Rhone rött, vitt och rosé. Egendomen ligger strax utanför Châteauneuf-du-Pape i Courthezon och grundades 1967 av Aimé Sabon. I början sålde Aimé druvorna till kooperativet Cellier des Princes men 1973 började Janasse tappa sitt egna vin. När sonen Christophe tog över ansvaret 1991 förändrades tillverkningen och ryktet började sprida sig om den bättre kvalité som produktionen levererade. Sedan ett tag tillbaka anser många att Janasse tillhör eliten bland producenterna från södra Rhône. Jag är beredd att hålla med.

Exakt vilka procent av vilken druva som används har jag inte fått fram men enligt tidigare årgång så är det 1/3 vardera av grenache, syrah och mouvèdre. Druvorna växer i röd lerjord i just Courthezon. Plock sker för hand, druvorna sorteras, pressas och lämnas med skalen i c:a 20 dagar. Syrah och mouvèdre lagras på barriquer (30% nya) medan grenache lagras i cementtankar. Efter ett år blandas vinerna och buteljering sker. 

2011 Domaine de la Janasse Terre d'Argile

Det är mycket kryddor, massor av frukt, stänk av lakrits och värme i näsan. Mer av frukten i smaken som får en extra push av syrah som träder fram. Välbalanserade tanniner och trots sina 14,5% i alkoholstyrka är det inget som sticker ut. Grymt gott, härlig avslutning med lätta örtiga toner. Jag blev smått förälskad så det blev en beställning på ett gäng flaskor. Ska bli oerhört intressant att se hur det utvecklas de närmsta åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar