fredag 27 december 2013

2011 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo

Det finns stunder i livet då tiden stannar upp, alla intryck runt omkring dunstar och man försvinner in i sina egna tankar kring vad man för tillfället upplever. Det är få viner under detta år som lyckats trollbinda mig på detta sätt. Paolo Scavinos Langhe lyckades.
I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter dess grundare Paolo Scavino som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin fars fotspår sedan liten och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet i vingården och källaren. Familjen Scavino är övertygade om att vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider och årgångar spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Scavinos vinkällare är mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering. I källaren finns både ståltankar, små franska fat (225 l barriquer) och stora fat på 500 till 2000 liter. – ”Det är inte vad som är på modet som bestämmer hur vi lagrar våra viner utan vad som är bäst för slutresultatet av det specifika vinet”, säger Enrico.
Källa: enjoywine.se
2011 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo
Druvorna till deras Langhe Nebbiolo kommer från gårdarna Bricco Manescotto och Annunziata i byn La Morra. Skörden sker för hand, stjälkarna tas bort och vinfieringen sker i rostfria ståltankar. Avslutningsvis ligger vinet 6 månader på fat (om jag förstått det hela rätt, lite otydlig information).

Det är en helt tillknäppt upplevelse initialt men redan efter 30 minuter i glaset så öppnar det upp sig rejält. Det är en stor dos mörka bär tillsammans med rosenblad och nypon. Snyggt packat med lätta fattoner och bryggkaffe som hänger med en lång stund. Så perfekt att dricka redan nu om man gillar lite motstånd och kommer säkert bli ännu trevligare om ett år eller två.

Finns en hel del kvar på SB så för min del blir det att ladda upp källaren med fler flaskor.
99023 på SB, 150:-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar