Att ta seden dit man kommer brukar underlätta när man är på resande fot. Detta inkluderar givetvis den mat och dryck som finns lokalt. Så under en vecka på Teneriffa blev det endast lokala viner med för mig helt nya bekantskaper av druvor. Som en snabb resumé kan jag bara konstatera att det visst finns riktigt trevliga viner från denna ö. En sak jag snabbt fick lära mig var att bra röda viner kommer från norra delen av ön, bra vita viner från den södra. Oturligt nog satt jag fast i den södra delen under veckan och utbudet av viner från den norra delen var lätträknat.
Det finns dock en hel del att finna på olika supermercados runt Los Christianos, utbudet var sämre i Playas de las Americas av någon anledning. Det finns några ställen jag kan rekommendera om man letar efter viner. Den första är supermercadon som ligger i CC Arona, precis i början av Los Christianos. Det finns en hel del inhemskt, bl.a. Monje Traditional I CC Carolina på Av. Los Playeros finns en del från norra delen av Teneriffa. På Av. de Suecia ligger vin/sprit/tobaksbutiken Osor som har ett mindre utbud inhemska viner, dock flera intressanta. Sedan finns det en hel del restauranger som säljer vin över disk, ibland till ett lägre pris än vad den vanliga vinlistan anger. Två som jag stötte på som hade något utöver det vanliga var Folelé vid
Calle Juan Bariajo, något högre priser men många intressanta viner och La Frescuera på Avenida Antonio Dominguez.
2012 Monje Tradicional
I norra delen ligger området Tacoronte-Acentejo. Här produceras en hel del vin, mycket som klassas som standard bordsvin. Bodegas Monjes ligger mitt i detta område och drivs idag av Felipe Monje, ättling till de som grundade gården 1750. V
ingården ligger cirka 500 meter över havet i El Sauzal, på en plats som kallas La Hollera. Stenig och vulkanisk jord dominerar. Den branta terrängen gör mekaniserad odling omöjligt så det är manuell skörd som gäller. Snittlålder på rankorna är 50 år och det odlas i huvudsak Listán Negro, Listán Blanco och Negramoll.
|
2012 Monje Tradicional |
Detta är inte så illa. Nu pratar vi om ett vin som på supermercadon ligger runt 7 euro. Mörkt röd-lila i färgen som är ganska kompakt. Initialt så är det en blygsam doft, detta beroende på att vinet helst ska drickas lätt kylt (14-16°C) men efter ett tag när det värms upp kommer det fram mörka bär, svamp och peppar. I smaken finns det någon slags mineralitet, krita och avslutningen ger mer pepprighet. Det är en uppsjö av annorlunda, komplexa dofter och smaker än de som jag normalt sett är van vid och jag har svårt att placera alla. Otroligt intressant och förvånansvärt välbalanserat. Personligen föredrog jag när vinet kom upp några grader till, det gav mer tyngd. Hade detta funnits i Sverige hade jag köpt det direkt.
2012 Bodegas Insulares Viña Norte
Ännu ett vin från Tacoronte-Acentejo, nu från producenten Bodegas Insulares. Här är det 95% Listán Negro och 5% Negramoll. Priset låg på 7-8 euro om jag inte minns helt fel.
|
2012 Viña Norte |
Nä, detta var inget vidare. Doften har en del blöta höstlöv, peppar och trä. Den är ganska lovande men smaken spretar åt jordens alla hörn. Det är surkörsbär rakt igenom i en tunn kropp och med ett avslut som bäst beskrivs som tvärnit. Undvik!
2012 Cumbres de Abona
Nu blir det 100% Listàn Negro från producenten Cumbres Abona Winerie, ett kooperativ som bildades 1989. Med odlingar som ligger på över 1700 meters höjd är det de högst placerade i Europa. Till just detta vin ligger odlingarna på mellan 400-1000 m.ö.h. DO Abona är den sydligaste av Teneriffas 5 klassade områden. Priset runt 8 euro.
|
2012 Cumbres de Abona |
Det här är riktigt bra, snäppet vassare än Monje. Körsbärsfärgad med violetta drag. Något svårtydd doft som kommer fram efter ett tag (när det blir något varmare), en hel del frukt och örter. Mycket bra balans i smaken, snudd på silkeslen, jämn. Ingen alkohol som tränger igenom. Satt som en smäck till kvällens biff. Så tvärt emot alla "experter" så kommer det kvalitetsdricka även från den södra delen.
2012 Tafurisate Blanco Jovén Seco
Ett vitt från norra delen, området Valle de la Orotava. Här är det 97% Listán Blanco och 3% blandat Malvasia, Moscatel och Gual. Grön-gul klar färg. Fruktigt, blommigt i näsan, päron, limezest och exotiska frukter. Len, balanserad smak, syrlig. En trevlig bekantskap även om jag personligen tror det skulle vinna på lite mer syra. Kostade drygt 7 euro på supermercadon.
|
2012 Tafuriaste Blanco |
2012 Miradero
Veckans sämsta, sur-syrligt, smaklöst, doftlöst. Jag försökte verkligen ge det en chans, olika temperaturer, luftat mm men inget hjälpte. Det blev vasken för merparten av centilitrarna. Det visade sig vara samma producent som även gjorde Viña Norte, inte min favorit kan vi konstatera. Kommer från området Ycoden Daute Isora, ett DO på Teneriffas nord-västra del som till största delen producerar vita viner.
|
2012 Miradero Blanco Seco |
Sammanfattningsvis kan jag konstatera att viner från Teneriffa håller bra klass för sitt pris. Det svåraste visade sig vara temperaturen. Håller man den temperatur som är rekommenderat är det oerhört svårt att finna dofterna. I gengäld blir det perfekt i smaken. Och då vise versa, smaken blir lite lidande när temperaturen sticker iväg uppåt.
Jag fick med mig ett gäng flaskor hem, som alla höll, bl.a. två från El Hierro. Återkommer när dessa är öppnade.