måndag 30 december 2013

3 snabba

"Jag har några flaskor liggande i källaren". Så började det, min vän DS plockade upp två, jag tog med mig en. Då han nämnde att det rörde sig om en österrikare och en australiensare så tog jag med mig en italienare. Mer komplicerat behöver det inte vara, lite vin och tilltugg så har man fixat en helkväll.



2006 Yering Station, Australien, Yarra Valley [halvflaska]
95% shiraz, 5% viognier
Kvällens vinnare. På väg utför men har en hel del frukt kvar att bjuda på. Aussieshiraz i klassisk Rhônestil. Pepparn finns där och lite rökighet. Det här provar jag gärna igen.

2007 Leo Hillinger Hill 1, Österrike, Burgenland
Osäker på druvorna, 2009 har 30% zweigelt, 30% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% blaufränkisch
Mörkt röd. Mörk frukt, kompakt, känns trött. Saknas något grundläggande, typ smak. Inget jag törstar efter. Antingen så är det i en konstig fas eller så har det rusat förbi toppen, jag kan omöjligt säga vad som gäller.

2009 Monte del Frá Valpolicella Classico Superiore Tenuta Lena di Mezzo
Osäker på vilka druvor som ingår.
Försiktig doft, körsbär och läder. Mer strävhet i smaken än jag minns, stramare tanniner. Har inte förbättrats sedan förra flaskan i våras, snarare tvärt om.

söndag 29 december 2013

Middag på Djuret

I samband med min frus och min "årsdag" (dagen då vi första gången träffades) hade jag bokat chambre séparée på restaurang Djuren i Stockholm. Vi höll oss till chef gourmand menyn som för kvällen innehöll diverse små plock, ytterfilé och lever av älg samt halsen, fransyskan och sidan av älg som samsades som stoppning i en korv. Det var bara att luta sig tillbaka i källarvalvet vi fått och frossa i rätt efter rätt som kom in.

Till de inledande snacksen började vi med ett glas 2012 Weingut Wittman Riesling Trocken från Rheinhessen. Ungt och piggt, ganska fylligt men saknade karaktär. Längden fanns där. Passade bra till det tilltugg vi fick in (grissvål, märg mm.).


Till älgen valde vi en Châteauneuf-du-Pape från Domiane Bois de Boursan, årgång 2010. Ett vin som lutar åt det mer traditionella hållet. Här är det 65% grenache, 15% vardera syrah och mourvèdre samt 5% övriga sorter.

Domaine Bois de Boursan grundades 1955 av Jean Versino som flyttade från Piemonte. Fram till 80-talet så såldes allt vin på bulk men i samband med att sonen Jean-Paul tog över började Bois de Boursan buteljera själva. På egendomens över 16 hektar odlad mark på 27 olika platser i CdP (många hyrs av andra ägare) produceras samtliga tillåtna 13 druvor. Inga druvor plockas loss utan hela klasar fermenteras. Mognaden sker sedan i foudres i 18 månader. Ingen filtrering.

Det är ganska stängt och krävde ett tag i luften för att dela med sig. Då smyger det fram en härligt fruktig doft toppat med kryddor. Snudd på blommigt. Smaken är mörkare i tonen, djup, nu med lakritstoner, köttigt med bra lena tanniner. Fylligheten finns där och eftersmaken hänger med ett tag. Ett riktigt bra vin som i sammanhanget fungerade utmärkt.

Jag blev mycket imponerad av servicen och av maten, även om jag personligen inte är en större fantast av vilt, vilket min fru är. Rekommenderas varmt. Ett återbesök är bokat inför sommaren.


lördag 28 december 2013

Blossa Glögg 05

En flaska glögg som år efter år stått och samlat damm har äntligen fått möjligheten att visa sina kvalitéer. Årgång 05 är smaksatt med hjortron och armagnac och det är just det förstnämnda som sätter sina spår. Det är en ljus dryck som både doftar och smakar hjortron. Armagnacen har jag svårt att finna. Då jag inte provat 05 tidigare så har jag inga referenser hur det smakade som nytt utan jag kan bara konstatera att det drar lite väl mycket åt det söta. Att slänga i ett par russin som brukligt är hoppar jag helt, står sig bra utan. Vinner på att drickas varm. Personligen föredrar jag mer kryddighet. Dock populär bland de andra som provade. Kul hur som helst, inte varje dag man dricker åttaårig glögg.

Blossa Glögg 05

fredag 27 december 2013

2011 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo

Det finns stunder i livet då tiden stannar upp, alla intryck runt omkring dunstar och man försvinner in i sina egna tankar kring vad man för tillfället upplever. Det är få viner under detta år som lyckats trollbinda mig på detta sätt. Paolo Scavinos Langhe lyckades.
I byn Castiglione Falletto i hjärtat av Barolo, Langhe, hittar vi producenten Azienda Vitivinicola Paolo Scavino. Vinhuset bär namn efter dess grundare Paolo Scavino som gjorde det första vinet 1921. Nu är det andra och tredje generationen som håller i rodret. Pappa Enrico Scavino som följt sin fars fotspår sedan liten och hans två döttrar Enrica och Elisa delar nu arbetet i vingården och källaren. Familjen Scavino är övertygade om att vinerna ”görs i vingården” och att sambandet mellan natur, jordmåner, årstider och årgångar spelar en mycket stor roll för vad vinet slutligen smakar i glaset. Scavinos vinkällare är mycket modern och man har ofta setts som en innovatör vad gäller vingårdsarbete, jäsning, fat och allmän vinifiering. I källaren finns både ståltankar, små franska fat (225 l barriquer) och stora fat på 500 till 2000 liter. – ”Det är inte vad som är på modet som bestämmer hur vi lagrar våra viner utan vad som är bäst för slutresultatet av det specifika vinet”, säger Enrico.
Källa: enjoywine.se
2011 Paolo Scavino Langhe Nebbiolo
Druvorna till deras Langhe Nebbiolo kommer från gårdarna Bricco Manescotto och Annunziata i byn La Morra. Skörden sker för hand, stjälkarna tas bort och vinfieringen sker i rostfria ståltankar. Avslutningsvis ligger vinet 6 månader på fat (om jag förstått det hela rätt, lite otydlig information).

Det är en helt tillknäppt upplevelse initialt men redan efter 30 minuter i glaset så öppnar det upp sig rejält. Det är en stor dos mörka bär tillsammans med rosenblad och nypon. Snyggt packat med lätta fattoner och bryggkaffe som hänger med en lång stund. Så perfekt att dricka redan nu om man gillar lite motstånd och kommer säkert bli ännu trevligare om ett år eller två.

Finns en hel del kvar på SB så för min del blir det att ladda upp källaren med fler flaskor.
99023 på SB, 150:-

torsdag 26 december 2013

Återuppstånden efter sju sorger och åtta bedrövelser

December har inte varit den enklast av månader. Med sjukdomar i familjen i omgångar (mycket VAB) under flera veckor fick vi till slut ordning på magar och förkylningar och kunde fira jul med släkten. Så det är nu dags att beta av alla dessa halvskrivna inlägg som påbörjats efter middagar, fredagsmys eller i samband med julklappsrimmande.

Först ut är det tre bubblande viner, två franska och en spanjor.
NV Langlois Brut Crémant de Loire
Friskt, ungt, syrligt. Gröna äpplen, svaga brödtoner och lite sötma i smaken. Inte riktigt i balans (sötman) men trots det väl värt sina 119:- som det kostar på SB. 3 druvor samsas i flaskan, chenin blanc 60%, chardonnay och cabernet franc med 20% vadera.

NV Anna de Codorníu Brut
Nu är vi i Spanien och då är det givetvis cava. Snäppet mer sötma än föregående flaska utan att ta över för mycket. Friska citrustoner. Helt ok, ratas dock av de flesta runt bordet. Gjord på 90% chardonnay och resterande parellada

2007 Palmer & Co Blanc de Blancs
Vi avslutar med champagne. Kvällens vinnare enbart på doften. Stor rikedom av olika dofter såsom äpple (gula), nötighet, citrusfrukter och bröd. I smaken är det harmoni och en jämnvikt mellan de olika delarna. Härlig mousse och en eftersmak som ber om mer. Detta måste vara en av de mest prisvärda champagner som finns att köpa på SB.

3x bubbel


måndag 9 december 2013

Idag startar rättegången mot Rudi Kurniawan

Efter att suttit i arrest sedan mars 2012 är det nu dags för Rudi Kurniawan att ställas inför rätta, misstänkt för förfalskning av exklusiva viner. Om han kommer stå emot anklagelserna fullt ut eller om han kommer satsa på att åberopa sinnesförvirring återstår att se. Intressant läsning under vinter blir det i alla fall.

http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/49359
http://www.dn.se/nyheter/varlden/billigt-vin-saldes-for-miljoner/