onsdag 23 oktober 2013

2010 Alpha Zeta Amarone Classico "A"

Jag tar efter JC's vintankars återkommande "fotboll + amarone = sant" och plockar fram en amarone till kvällens fotbollsmatch. Eller rättare sagt, jag slank in på närmsta systembolag och ryckte åt mig en halvflaska. Det blev en A Amarone från producenten Alpha Zeta, årgång 2010.

Alpha Zeta är ett samarbete mellan Liberty Wines och den talangfulle Nya Zeeländske vinmakaren Matt Thompson. Det hela drog igång 1999 med en tydlig idé om att skapa moderna, läckert fruktiga viner från utvalda vingårdar i Veneto. Man äger inte vingårdarna men man har ett mycket tätt samarbete med ett fåtal odlare, framför allt ifrån Valpantena och Monteforte d’Alpone.
[källa: www.vinnet.se]



Så hur fungerar en amarone till fotboll? Riktigt bra faktiskt. Nu är ju i ärlighetens namn A Amarone inte något vin som har något att sätta emot de riktigt stora men visst finns det spår av kvailtet.

Det är en blandning av 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella och 5% Cabernet Sauvignon. Dofterna kommer relativt omgående, inget större krav på att luftas. Ganska så stor doft som sprider sig i rummet, mörk choklad, träslöjd och kryddor. Smaken är fyllig med kryddighet och vanilj. Just detta med den svaga lena vaniljen blir jag lite brydd över. Lite annorlunda än jag är van vid från en amarone. Inte dåligt på något sätt, bara annorlunda. Lång eftersmak, mättande.

Inte illa för en amarone med priset 119:- för en halvflaska. Något att spara? Knappast, i alla fall inte halvflaskan.

Tack JC för tipset, kommer bli mer amarone kommande kval mot Portugal.

lördag 19 oktober 2013

2010 Domaine Bressy Masson Rasteau

Domaine Bressy Masson drivs av Marie-France Masson, vars farfar grundade vingården. Totalt har förfogar gården över 30 hektar och de producerar ett flertal Côtes du Rhône Village viner. Den största skillnaden mellan vinerna är åldern på stockarna som druvorna kommer ifrån. Några cuvéer skapas enbart de år tillgången och kvalitén på druvorna är god nog. Just denna är en blandning av 70% grenache och 30% syrah, som legat och mognat på gamla fat i upp till 12 månader.

Rasteau är en kommun i södra Rhône och har AOC status, de röda vinerna kom med så sent som 2010. Även några områden i Cairanne och Sablet ingår. Främst är Rasteau känt för sina starkviner som redan 1944 fick AOC status.

2010 Bressy-Masson Rasteau

Det här är så bra. Enklare än så kan det knappast bli.
Det doftar Rhône.
Det smakar Rhône.
Det är perfekt nu.
I doften överraskas jag av glöggkryddor och Daim. Smaken har lite fat, bär och en lätt syrlighet. Kort eftersmak som be om mer.
Så enkelt i sin framtoning, inga försök till att vara något annat än det är, ett bra vin.
Priset? 99 DKK, Atomwine.

Sa jag att det var bra?

 

torsdag 17 oktober 2013

2009 Domaine La Martinelle Beaumes-de-Venise

2001 köpte Corinna Faravel en vingård i Le Barroux, ett litet område nordöst om staden/byn  Beaumes-de-Venise. Några år senare kom det första egna släppet som sedan följdes av Ventoux 2005 och köp av 2.85 hektar AOC Beaumes de Venise i La Roque Alric. Just detta vin är det första buteljerade Beaumes-de-Venice.

Vinet är en blandning av 75% grenache och 25% syrah. Grenachestockarna är till största delen något äldre med ett spann över 19-38 år, med några undantag som är upp till 56 år. För denna årgång valde Corinna att kombinera grenache från två olika odlingar,  Bramadou och Lafare. Druvorna plockas för hand, rensas och avstjälkas och förs sedan in i en cementtank. Syrah får 36 dagar i tanken, grenache 26 dagar. Efter den sista gemensamma jäsningen buteljerades vinet ofiltrerat 1 april 2011.

2009 Martinelle Baeumes-de-Venise
Det är tydliga peppardrag i doften med inslag av plommon, med en känsla av övermoget. Smakmässigt är det mer åt övermogna mörka bär, kryddor och alkohol som inte är integrerad, avslutas med en massa mineral. Jag kan inte riktigt få ihop det, det är  inte skadat på något sätt, det känns bara helt osammanhängande, ofärdigt. Tyvärr ett bottennapp denna gång.

Läs mer: http://martinelle.com/

tisdag 15 oktober 2013

Drickbar?

Flaska hittad i ett skåp på jobbet. Minst 10+ år har den stått där enligt dom som jobbat länge här. Färgen är idag gul och i botten ligger det ett lager med fällning. Någon som vågar prova?

Toscano Vino Rosso Da Tavola
Cevin s.p.a Pontedera

söndag 13 oktober 2013

2010 La Dama "Ca' Besi" Valpolicella Classico Superiore

Amaronen från La Dama skrev jag tidigare om här och nu har det blivit dags för en "lillebror", en Superiore. Här är det en blandning av hälften standardvin och hälften vin gjort på en månads torkade druvor. Ca' Besi är namnet på en av odlingarna. Det är 80% Corvina och resterande Rondinella.

2010 Ca' Besi

I doften är det rosenstjälkar/snittblommor (inte själva blommorna utan just stjälkarna) och en ytterst diskret antydan av stall. I gomen förändras upplevelsen till att bjuda på sötlakrits, salvia, äpple och skuggmorell. Det stramar något i kinderna och avslutas med bittermandel i eftersmaken. Annorlunda är väl på sin plats att nämna. Inget jag föll pladask för, något osammanhängande i sin helhet.

onsdag 9 oktober 2013

2011 Catapult Shiraz

Ett inte 100%-igt shiraz utan hela 1% viognier finns med, som vissa viner från norra Rhône. Där slutar nog likheterna, nu pratar vi inte gamla världens ibland återhållsamma doft och smakintryck och får istället en rejäl dos av modernt producerat, på gott och ont.

2011 Wirra Wirra Catapult Shiraz

Ingen blygsamhet här inte, rätt på med mörka bär, fat och lakrits i doften. Smaken hänger på med bra balans mellan alla delar, med en extra knorr av kryddighet. Ungt, tillmötesgående och sällskapligt.

149:- på SB (6582)

söndag 6 oktober 2013

2011 Comm. G.B. Burlotto Barbera d'Alba "Aves"


Det är en ganska mörk och kompakt färg. Första doften ger frukt, mörka bär, något som påminner om en hårt rostad rhônare. Låter glaset stå närmare 2 timmar. Stillsammare i doft nu, mycket av fruktigheten har försvunnit. Det finns en krydda jag inte riktigt kan placera, kommer bara att tänka på libanesisk mat.

I smaken är brie (osten) den första snabba associationen. Efter det kommer violpastiller, sötlakrits och tjära. Syrligt och strävt, saknar kropp. Syrligheten och de sträva, men inte jobbiga, tanninerna hänger med ett bra tag. Läder kommer smygande efter ett tag.

Dag 2
Doften är mer återhållsam än igår, inte lika fruktig utan mer åt mörka bär. Smaken är ett snäpp bättre, mer harmoni mellan delarna, den kropp som saknades igår har på ett närmast magiskt sätt kommit fram och visar vad vinet är kapabelt till. Mycket trevligt.

Ett mycket bra vin som helt klart inte är moget för att drickas redan nu. Att luftas några timmar är närmast ett måste.