onsdag 27 februari 2013

2008 Mouton Cadet Réserve

Något jag dricker alltför sällan är söta viner. Visst slinker det ner en och annan vid "finare" tillfällen, oftast i samband med en dessert. Det som irriterar mig mest är att jag varje gång konstaterar att jag gillar söta viner. Sen nästa vecka sitter man fast i sina vanliga spår och korkar rött. Notering till mig själv, fler söta 2013.

Nu över till ämnet för detta inlägg, ett Sauternes. Jupp, det kom fram som avslutning på en middag till efterätten. Jag hade smygsmuttat lite innan bara för att få mig en uppfattning innan sinnena dunklas av mat, vin och andra störande element.

Mmmm, gott. Härlig smörigt gul färg, doft av honung, aprikoser. Fyllig i smaken, det dyker upp lite syra, honungen är kvar (persika?) och en lång eftersmak. Ett av de bättre Sauternes jag druckit hittills. Fler ska det bli. 

Underbar till rabarberconsommé och
vit chokladmousse
På Systembolagets sida står det 2007 men det är 2008 som levereras, BS, (71904), 97:-

lördag 23 februari 2013

Farväl

När jag efter millenieskiftet började intressera mig för vin på ett annat sätt än bara som en bra fylla sökte jag efter hjälp och rekommendationer. Utbudet av bloggar var minst sagt begränsat, ett fåtal forum fanns men de flesta var för specialiserade för att passa mig i min nybörjariver. En persons råd jag började följa var Bengt-Göran Kronstam och hans listor i Dagens Nyheter. Det var ofta vi var helt överens om vad som var bra och vad som kunde vara värt att lägga pengarna på. Jag väntade med spänning på nästa lista, klippte ut och tog med till Systembolaget.

För 3-4 år sedan upptäckte jag att Bengt-Görans tips numer inte riktigt satt 100%-igt. Ett vin som ansågs som bra och prisvärt var för mig ett ok vin, inte mer. De senaste åren har jag noterat mer och mer att det som nu listas och rekommenderas i de flesta fall inte alls stämmer med mina önskemål. Så jag blev knappast förvånad när jag idag i dagens lista i DN såg att både 2009 Château Reysson (kommer ett inlägg om detta vin senare) och 2008 Château Beau-Site fanns med som fynd. Definitivt inga jag rekommenderar.

Jag vill poängtera att jag inte på något sätt kritiserar Bengt-Göran, tvärtom, han har genom åren gett mig mod att prova viner från områden jag inte ens kände till. Det är mer med en liten tår i ögat som jag nu kan konstatera att vi vuxit ifrån varandra.

Smaken är som baken helt enkelt.

2010 Cantina di Negrar Ripasso della Valpolicella Classico Superiore

Jag gillar det här. Lika bra att säga det med en gång då jag troligtvis inte kommer vara speciellt objektiv. Det var ett tag sedan jag drack en Ripasso, efter att den Ripasso som Tommasi tidigare hade i beställningssortimentet försvann så försvann även intresset.

Cantina Negrar är ett kollektiv som startades 1933 av initiativtagare som ville försvara och skydda karaktären och kvaliteten på de typiska vinerna från Verona. Idén var att genom sammarbete kunde små producenter överleva och utmana marknaden. Idag är över 200 druvodlare med i kollektivet som tillsammans har 500 hektar. Dessa odlingar är placerade i Valpolicella Classico, nordväst om Verona.

Denna Ripasso består av druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella.

Plopp, och så ner med i glast. Härlig doft, hemtrevligt blir min första tanke. Kan inte riktigt komma på varför. Kryddigt, örtigt, körsbär, som en hel måltid. Smaklökarna får njuta av samma kryddor, örter och körsbär men även lite vanilj i eftersmaken.

Dag 2: Nu kommer det fram doft av bl.a. jordgubbe och vanilj blir mer framträdande i smaken. Jajamen, detta kommer göra succé kommande vår/sommar.

2010 Cantina di Negrar Ripasso

fredag 22 februari 2013

Provning med Xavier Vignon

I veckan anordnade Munskänkarna en provning med Xavier Vignon, känd i Sverige främst för sin Châteauneuf-du-Pape som finns i Systembolagets standardsortiment. Nu fick vi möjligheten att prova 6 av Xaviers röda samt en vit CdP. Förutom intressanta viner fick vi veta allt och lite till om druvor, blandningar, rötter och årgångar. Xavier är en otroligt spännande person att lyssna på, han har en enorm passion för vin och dess byggnadsstenar. Jag märkte själv att jag satt på spänn över vad han berättade och att fokus nästan helt lämnat vinerna. Tidigare på dagen hade Xavier ett seminarium, som jag dessvärre inte hade möjlighet att gå på, där deltagarna hade möjligheten att blanda till sina egna CdP cuvée. Mycket bra läsning om detta seminarium finns hos Finare Vinare.

Xavier förklarar varför druvan är så glad

Och så över till vinerna.

2010 Châteauneuf-du-Pape Blanc
En klar, blekgul färg. Ren, ung, frisk doft, lite citrus. Smaken ger mer citrus, gula äpplen (päron), halvtorr med milda syror och en halvlång eftersmak. Trevligt vin, dock inte i min smak.

2011 Côtes du Rhône Rouge
Första tanken är nötcreme, sådana där man har i små påsar. Sedan vaniljen. Svaga flyktiga tanniner, lite syra, kort längd. Ett ok CdR dock utan att nå några höjder.

2010 Grenache Vielles Vignes
Här kom det en påse med plockgodis insmetad med en vaniljstång. Syrlig smak och ett tråkigt helhetsintryck. Jag la inte ner all för mycket energi på denna dryck.

2010 Gigondas
Sådär ja, nu börjar det hända saker. Nu hoppar vi över till gamla stoppade möbler, läder och peppar i doft. Jag missade tyvärr att skriva ner allt vad det gäller smaken, det jag fick ner var svag syra och tanniner, flyktig peppar. Jag var upptagen med att lukta på det mer än att smaka. Ett bra vin som troligtvis kommer växa de närmsta åren.

2009 Châteauneuf-du-Pape
Det här är bra. Det ploppar upp en mogen jordgubbe ur glaset rätt upp i näsborrarna. Trevligt. Samma gubbe håller sig kvar i smaken tillsammans med kompisen hallon och lite köttsaft och avslutas med en lång, mjuk eftersmak. Inte en flaska för topphyllan men inget man kommer skämmas över att bjuda på.

2010 Châteauneuf-du-Pape
Helt annorlunda än 2009:an. Här bjuds det på mineraliska, jordiga dofter (pappersaska). Smak av jord, valnöt, oregano/timjan, lite syra. Kortare eftersmak, totalt sett mer anonym i sin helhet. Kan kanske utvecklas de närmsta åren men för egen del satsar jag på några nollnior.

2009 Châteauneuf-du-Pape Cuvée Anonyme
Nu märks det att jag inte är van vid att prova fler än 4-5 viner åt gången. Börjar få svårt att urskilja alla nyanser. Här kommer ett utseende dom närmst kan beskrivas mörkt, tungt. Doften ger mig en snabb koppling till stall. Mineralisk, metallisk smak. Nu har jag helt tappat smaklökarna verkar det som. Lägger inte ner alltför mycket tid på detta, utan återgår till nollnio CdP.

Stolt pappa

Xavier har gett mig ett nytt sätt att se på vin och dess komponenter. Jag är glad att jag hade tid att gå på denna provning och ser fram emot att lära mig mer om denna fascinerande dryck.

torsdag 21 februari 2013

2008 Château Beau-Site Cru Bourgeois

Château Beau-Site är ett av de högst placerade i Medoc, när vi pratar om altitud, inte när vi pratar om vin. Det var i och för sig en chansning när jag valde vinet så jag får väl stå mitt kast. Här pratar vi om ett vin som enligt uppgift ska bjuda på en nyanserad doft, med fat, kaffe och en smak som ger associationer till samma som doft.

Häller upp en karaff, noterar att det luktar som Bordeaux brukar, inget speciellt med andra ord. Låter karaffen stå dryga 2 timmar innan det blir dags för första smaktestet.

En konstig smak av sten/skiffer av något slag, jord, ek och lite lättsammma trevliga syror. Inte riktigt vad jag hade förväntat mig, känns på något sätt lite "dammig" i tonen. Jag är ytterst tveksam till om vinet var tänkt att smaka som detta, skiljer sig ganska rejält från andra Bordeaux jag provat. Systembolaget nämner bl.a. kaffe, något jag inte kunde finna. Rekommenderas inte.


2008 Château Beau-Site Cru Bourgeois



Andras noteringar

söndag 17 februari 2013

2011 Jean-Marc Brocard Petit Chablis

I helgen blev det till att prova ännu ett vitt vin, denna gång ett Petit Chablis från producenten Jean-Marc Brocard. Brocards viner jäser vid cirka 18–20 grader på rostfritt stål utan tillsats av odlad jäst och ligger sedan flera månader på sin jästfällning för att få fram aromerna. Druvorna till detta vin kommer från Brocards egendom nära byn Chichée, som klassificeras Petit Chablis.

Vinet i sig har en vacker lätt gulgrön färg och en ungdomlig, äpple och citrus doft. Lite nyanser av örter kommer efter hand som vinet blir varmare. Den torra smaken (mindre än 3g) bjuder samma äpplen, mineraler och citrus och avslutas med en ganska lång eftersmak. Mycket gott! Detta vin kräver dock att man bibehåller kylan så gott  det går, så fort det värms förloras mycket av det goda.

2011 Jean-Marc Brocard Petit Chablis

Finns både som hel (109:-) och halvflaska (59:-) på Systembolaget, 5588.

fredag 15 februari 2013

Vin i matbutiken

Jag var förbi en matbutik i Liljeholmen, Stockholm och såg denna skylt. Det visade sig att butiken även har en helt ok vinlista att välja från. Allt som säljs är per glas. De håller även vinprovningar, nästa kommer handla om Champagne.

Det jag reagerade mest på var just fredagsvinet, 2010 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape. Inte illa, jag har länge tänkt tanken att beställa hem detta vin men då det endast sälj i 6-pack så har kostnaden varit alltför stor just nu (299:- st på Systembolaget).

Om utvecklingen är vin på fler "udda" ställen och det är denna sorts vin vi får ta del av så kan jag bara lyfta på hatten.

tisdag 12 februari 2013

2010 Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru

Jag är totalt kass när det gäller vita viner. Detta beror nog i största mån på att jag dricker det för sällan för att lära mig vad som är bra eller vad jag själv uppskattar. En sak har jag dock lärt mig, viner från Alsace brukar passa mig. Så inför utmaningen att ta fram ett vin till en förrätt med ingredienser som gravad lax, fänkål, citron mm valde jag att helt enekelt ta hjälp av Systembolagets dryckesguide. I denna guide på nätet anger man helt enkelt vad man ska äta och fram ploppar det upp ett antal olika alternativ som anses passa. I mitt fall slutade det med Comtes d'Isenbourg Riesling Grand Cru Schoenenbourg. Ett torrt, friskt och fruktigt vin enligt uppgift. Det var nog där det blev fel.

2010 Comtes d'Isenbourg Riesling
Grand Cru Schoenenbourg

Det var helt enkelt för fruktigt för att helt passa maten. Som vin är det helt enkelt inget fel på det men som sagt, kombinationen. Det var knappast lovord runt bordet, något enstaka "gott vin" hörs utan att det övertygar. Vi kan alla konstatera att valet inte var 100%-igt och jag har än en gång lärt mig att jag lärt mig för lite om vita viner. Fokus under kommande sommarhalvår kanske?

Så till själva vinet. Ett lättdrucket, fruktigt vin som saknar bett. Liten sötma men en honungslen smak som jag personligen tycker är något för sliskig. Jag önskade mig lite mer citrus som avvägning. Runt och lent hela vägen från näsan till halsen. Kan tänka mig detta en varm sommarkväll, väl kylt. Sedan är frågan om det är värt sina 149:-. Nja blir svaret.

Comtes d'Isenbourg Riesling 149:- 2175 

måndag 11 februari 2013

2010 Odyssée Lirac

Här har vi ett lysande exempel på hur illa det kan gå med beställningssortimentet på Systembolaget. Jag har vid ett flertal tidigare tillfällen fått levererat fel vin. Oftast rör det sig om fel årgång, alltså inte samma årgång som det står på hemsidan, men det har även hänt att det varit helt fel vin.

Efter att tidigare provat ett Lirac så sökte jag runt lite bland andra bloggar och fann info om ett vin som verkade intressant. Det var enligt bloggen 2009 Mayran Odyssée, 115:- i BS. Jag beställde en flaska via webben och 4 dagar senare hade det kommit. När jag fick flaskan noterade jag direkt att det nu rörde sig om årgång 2010. Min andra reflektion var att namnet nu inte längre var Mayran Odyssée utan bara Odyssée kort och gott. Varför denna flaska levererats av Arvid Nordquist hade personalen ingen information om, de kunde ej heller ge svar på namnbytet. Detta är ett problem när Systembolaget agerar mellanhand. De saknar ofta rätt information om varför just ett vin levererats utan det vanliga svaret brukar vara "årgången kanske har tagot slut". Ska man som kund acceptera detta? Om Systembolaget nu har ensamrätt att leverera vin så är det väl deras skyldighet att dels se till att rätt vara plockas fram och om det inte år, snabbt höra av sig till importören/leverantören varför "fel" vara kommit. Om personalen nu checkar av följesedeln vid varje leverans kan man undra varför de inte reagerar på dessa felaktigheter.

2010 Odyssée Lirac
Ja ja, nog om det. Jag kände att det kunde vara värt att prova även denna årgång (om det nu är samma vin). Priset var i alla fall det samma.

Fick ett tips tidigare att unga viner från Rhône kräver några timmar i luften innan det kommer till sin rätt så jag hällde upp och lät det stå ett par timmar. Här har vi ett vin skapat av Domaine Duseigneur med 60% grenache, 20% syrah och resterande mourvèdre. Den totala produktionen är 3000 flaskor.

Riktigt snygg i färgen, mörk, ganska djup. En på något sett helt "neutral" doft, kryddor och lite bär. Inget sticker ut, svårt att urskilja. Smaken ger mer bär, nu med lakrits och färska örter. Det påminner mycket om det tidgare Lirac jag provade, känns även här som att det saknas något. Det är absolut inget fel på varken doft eller smak men det är för tamt. Eftersmaken är även den i fegaste laget. Nja, hade nog hoppats på lite mer, men Lirac kanske ska var så här.

Nu är då frågan, är det stor skillnad mellan 2009 och 2010? Blev jag lurad? Bör jag jaga vidare efter 2009?

söndag 10 februari 2013

2010 Cuvée du Vatican Côtes du Rhône Villages vs 2009 Château Courac Côtes du Rhône

Jag fick ett tips från JC's vintankar om Cuvée du Vatican och jag var inte sen att lägga in en beställning på Systembolaget. Just detta vin sälj endast i 6-pack så det var med ett visst övervägande om jag skulle våga chansa men vin behövs alltid, om inte annat så i matlagningen. Lagom till en middag i helgen så kom beställningen vilket i sin tur ledde till en liten match mellan just Cuvée och Courac.


2009 Chateau Courac
2010 Cuvée du Vatican
En första sniff på det ny dekanterade Cuvée ger inte mycket att gå på, känns lite instängt. Låter det vakna till liv ett par timmar under tiden jag lagar mat (helstekt biff, råstekt potatis, pepprig rödvinssås och sparris). Och just för att göra såsen öppnade jag en Château Courac och sparade lagom mycket för ett litet test.

Efter ett par timmar har Cuvée öppnat upp sig och nu finner man vanilj, röda bär, lakrits och något som jag associerar med sommarens grillkvällar (kol?). Mycket trevligt. Smaken ger mycket för pengarna kan man säga. Det bäriga finns även här med härliga fruktsyror utan att det stramar åt gomen. Alkoholen gör sig påmind under den halvlånga eftersmaken. Jag gillar!

Att jämföra Courac mot Cuvée är inte särskilt snällt. Courac är ett helt annat vin trots sin geografiska närhet. Courac vinner inte överdrivet mycket på att vänta 2 timmar, här finns godsakerna redan efter en knapp timme, efter det händer inte mycket. Här är det mer intensivt både i doft och smak, pepprig och spretigare. Syran är mer påtaglig utan att ta över. Även Courac är ett bra vin för pengarna men i jämförelse mot Cuvée så har det lite att sätta emot. I såsen gjorde den dock underverk!

Cuvée du Vatican (71585) 654:- (6st)
Château Courac (72191) 94:-

tisdag 5 februari 2013

2010 Vedré

Snabbgenomgång, krävs inga djupare analyser. Ett bra matvin från Bodegas Carchelo, Jumilla, Murcia med en blandning av Monastrell (50%), Syrah (25%) och Tempranillo (25%). Har legat på både nya och gamla fat i 14 månader. Inte så extrem i smaken, passade utmärkt till en helstekt fläskfilé. Värd att prova om man söker efter spanska alternativ.

Snyggaste etiketten just nu?

 
En kul detalj är korken.

2010 Vedré

SB 2126, 99:-.


måndag 4 februari 2013

2005 Clarendelle Rouge

Jag ger inte upp Bordeaux, efter tidigare provning så känns det som att det kan vara något jag kommer uppskatta. Nu har det blivit dags för ännu ett vin där jag varken vet något om producenten elller vilket exakt område det kommer ifrån. Snygg etikett dock!

2005 Clarendelle Rouge

Häller upp ett glas och låter det luftas dryga timmen. Lite spännande doft, påminner om hur det brukade lukta på Hötorgets tunnelbanestation på 80-talet (gummi). Sedan kommer det nyanser av läder, lite dill. Snabbt över till smaken som är lite "smörig" enligt min fru. Den är len med lätta syror och tanniner, ektoner, lakrits med en något pepprig eftersmak. Helt ok, inte mer.

Inte något jag kommer plocka hem mer, känns som i jämförelse mot Château Briot inte lika prisvärd.
129:- på SB.