tisdag 16 februari 2016

Bourgogne Wine Tour

Nyligen besökte Bourgogne Wine Tour Stockholm med en hel del producenter som (ännu?) inte har någon återförsäljare i Sverige men även de som redan finns i Sverige men nu försöker finna nya intressenter (restauranger, hotell etc). Jag fick det till sammanlagt drygt 40 bord inne i på Grand Hotel och trots att jag avsatt tid för besöket så hann jag inte med alla. Överlag var det bra viner, en del riktigt bra, andra drickbara men inte mer. Som en sammanfattning har jag plockat ut (av det jag hann prova) sånt jag fann intressant.


Vi börjar enkelt och kan konstatera att en av de få Petit Chablis jag provade visade sig vara mycket trevlig, 2014 Alain Geoffroy Petit Chablis. Inget superhäftigt men ett enkelt, ärligt vin, rent och friskt, lätt blommigt. Bra syra. På samma bord fanns även 2014 Alain Geoffroy Chablis 1er Cru Beauroy med en liten hint av saffran i slutet. Fyllig, välgjord, frisk och bra fruktighet.

Producenten Collovray et Terrier hade en 2014 Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes full med mineralitet, brioche, gröna äpplen och citrus. Hade det varit bubblor i hade jag direkt landat i Champagne. Bra syra och bra längd.


Domaine Cordiers 2014 Pouilly-Fuissé "Vers Cras" håller samma klass som ovanstående med skillnaden att det är något mjukare, smörigare med inslag av exotiska frukter. Fint balanserad som säkert kommer hålla många år framöver.


Från sydliga delen av Bourgogne ligger Verzé där Domaine de la Jobeline huserar. Förutom en grymt trevlig vit 2014 Mâcon Verzé "En Prévisy" hade de även en lika spännande röd 2014 Mâcon Verzé "En Prévisy" Vieilles Vignes som endast produceras knappt 1200 flaskor av per år. Jag är normalt sett ingen större gamay fantast men detta höjde min dopaminhalt rejält. Ren rödfruktig doft med en skön kärvhet och flinta i avslut.


På bordet strax intill stod 6 viner från Domaine Génot-Boulanger. En sak de alla hade gemensamt var en viss pepprighet i smaken, både de vita och de röda. Deras 2013 Château Génot-Boulanger Meursault 1er Cru Bouchères har en hel del intressant i doften som rostat bröd, honung, en viss smörighet i smaken, bra välbalanserad syra som bidrar till ett mycket väl balanserat vin. Detta vill jag prova igen, gärna med några år på nacken.
På den röda sidan blev jag mest imponerad av 2013 Château Génot-Boulanger Volnay 1er Cru Roncerets med sin generösa frukt, bra längd och den distinkta pepprigheten.


Från en producent med fokus på Nuits Saint Georges och Chambolle Musigny föll 2013 Domaine Michèle et Patrice Rion Nuits St. Georges 1er Cru Les Terres Blanches mig i smaken. Gillade framförallt jämnheten i vinet trots sin smått överdådiga karaktär i doften. Frisk som sig bör när det gäller viner från detta område men även en smula komplexitet med lager av olika nyanser. Om jag förstod det rätt så är det en del Pinot Blanc med vilket säkert bidrar.


Ett hopp över till en Grand Cru, 2013 Domaine Tortochot Charmes-Chambertin som var snubblande nära att bli kvällens höjdpunkt. Tyvärr tappade den något i slutet, kändes alltför tunn i avslutet. Kan vara så att jag inte var helt fokuserad, mina anteckningar var knappa av någon anledning. Ska definitivt kolla upp möjligheten att prova igen för en mer exakt åsikt.

Tillbaka till vita viner och nu en Montagny 1er Cru Vieilles Vignes från Domaine Olivier. Fräscht, friskt, jämn, snudd på klunkbar, lätta eknoter, järn. Bra grejer.

En producent som imponerade stort var Pierre Naigeon som med sina viner visade på ett kvalitetstänk rakt igenom. Deras 2013 Saint Romain "La Combe Bazin" Vieilles Vignes glömde jag skriva ner en notering om, har bara en markering som antyder "kolla upp, prova igen". Minns det som alldeles lysande. Sedan följde en radda av röda viner där ingen av de jag provade hamnade under skalan mycket bra. 2011 Fixin 1er Cru "Les Hervelets", 2011 Gevrey-Chambertin "Creux Brouillard", 2012 Gevrey-Chambertin "Les Corvées" och 2013 Gevrey-Chambertin 1er Cru "Les Cherbaudes" är alla helt underbara. Stod faktiskt mest och njöt av vinerna istället för att analysera. Därav mina knapphändiga anteckningar. Som avslutning 2013 Bonnes Mares Grand Cru som gav mig ståpäls. Tack för den resan!


Avslutningsvis ett par trevliga vita från Prestige des Grands Vins de Frances bord. 2008 Chablis Grand Cru Les Preuses visade på hur bra Chablis kan bli med några år på rygg. Härligt sammetslen med bibehållen struktur. Tyvärr så missade jag producentens namn (tror det var Alain Corcia) vilket även gäller för den 2013 Chassagne Montrachet 1er Cru jag gillade, främst för sin fina balans och svaga persikotoner.


Hela tillställningen visade på den bredd som finns i Bourgogne, främst då kanske på den vita sidan. För de röda, viner baserade på gamay undantaget, så är det mycket som är likadant så det gäller att leta sig fram till guldkornen. Jag ser fram emot nästa påhälsning från Bourgogne Wine Tour och jag ser även fram emot att se fler av de viner jag skrivit om på Systembolagets hyllor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar