torsdag 22 oktober 2015

Provning Caviste CAV0048

Jag var på provning av Cavistes nästa släpp, CAV0048, som denna gång bryter alla barriärer och packar lådan full med godsaker från Piemonte, Italien. Det är från producenten Ferdinando Principiano som tre viner finns för försäljning idag. Från att tdigare producerat "publikvänliga" viner som mer eller mindre saknat specifik områdeskarraktär beslutade sig Ferdinando att byta till en mer traditionell stil. Nu med fokus på ekologisk odling, större ekfat, naturlig jäst och minimalt med svavel. Allt för att låta druvan och området tala för sig själv.2013 Dolcetto d’Alba Sant’ Anna (105:-)
Ungt och väldigt ren frukt men också något endimensionell. En del körsbär, svarta vinbär, lättare tanniner, ok syra. Jag är ingen större dolcetto fantast men kan trots det skönja en viss kvalitet i sin enkelhet, ett mycket bra "vardagsdricka". Om jag uppfattade det hela rätt så har det legat på ståltank i 10 månader, ingen fatkontakt alls.

2013 Barbera d’Alba Laura (135:-)
Fruktig, körsbär, svagt jordig, något kort. Mindre syra och mer fruktighet, lättsam, klunkbar. En ren och ärlig barbera helt enkelt. 10 månader på ståltank.

2011 Barolo Serralunga (255:-)
Druvorna kommer från ett 3,5 hektar stort område och skördas i början av oktober. Efter vinifiring ligger vinet i 24 månader på fat (20 + 40 hektoliter).
Kraftig doft av röda bär, rosor, lavendel och en del fat. Bra balanserad i smaken, hettar till något i slutet dock. Mycket gott och fullt drickbar redan nu men kommer säkert vinna på lagras ett tag.


Det som är gemensamt för vinerna är att de inte får någon tillsatt jäst eller svavlas vid vinifiering. Finns att beställa från och med idag 22 oktober från klickan 14:00 på www.caviste.se. Ett sexpack med två viner vardera kostar 990:-. Detta är ett riktigt bra första paket från Italien av Caviste vilket bådar gott för eventuella framtida lådor.

Som en extra bonus fick jag även ett smakprov av Principianos 2008 Barolo Boscareto. Vilket makalöst trevligt vin! Tack för det Martin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar