onsdag 30 september 2015

Provning med The Winecurious


För några veckor sedan var jag på provning hos den lilla oberoende vinhandlaren The Winecurious som drivs av entusiasterna Soile och Mathias. De fokuserar på att finna kvalitetsviner som inte finns att tillgå via ex Systembolaget och fokus ligger främst på cava och viner från Dao, Portugal. Många av producenterna som de samarbetar med är små familjeägda som i många fall har svårt att nå en marknad som Sverige.Framdukat fanns ett tiotal viner från just ovannämnda områden. Från cava var det några som jag personligen tyckte höll bra klass. 2010 Llagrima d'Or Brut Nature från familjen Ventura bjöd på en generös fruktig doft, bra syra och en bra längd. Med ett par år i vila så kan det nog visa sig bli en riktig höjdare.


Den cava jag definitivt gillade var Rimarts 24 Reserva Brut Nature med sin lätt snustorra metalliska touch i gomen och inslag av mogen frukt och svamp. Strukturerat och uppstyrt. Vingården drivs av två bröder och deras mor. Numret indikerar att vinet lagrats minst 24 månader innan degorgering. Degorgering sker först i samband med beställning så vinet i flaskan brukar variera mellan 24-30 månader. Det finns även en 18 och en 40 som tyvärr inte fanns att prova vid detta tillfälle.


Det fanns även 2010 Almeida Garrett Super Riserva Bruto Natural att prova. Den finns inte att köpa hos The Winecurious just nu utan var med för att så att säga "känna av marknaden". Om det var något att ha på ren svenska. Även om det kunde upplevas minst sagt bångstyrigt och något spretigt så tror jag att det finns potential för förbättring med vila. Järn, fat, hög syra, gula äpplen och en minst sagt spännande hetta. Inte alkoholhetta utan mer som chili. Mycket märkligt men kul.


Av de stilla röda vinerna var det två som höjde sig över de andra. 2009 Quinta do Escudial Capitulo II är medelfyllig med röda bär, lakritstoner och lätt syrlighet. Kommer till sin rätt med mat, ex grillad fisk eller en pulled pork.


Storebrorsan (eller syrran kanske) 2009 Quinta do Escudial Vinas Velhas Reserva Capitulo III höjer nivån på kvalitén avsevärt. Druvorna kommer från de äldsta stockarna i gården och det ger ett närmast syndigt mörkt rubinfärgat vin med dofter av viol, körsbär, kryddträdgård och kikärtor. Syran ger karaktär och liv i vinet. Kryddig och något varm lång eftersmak. Har lite svårt att avgöra vad som skulle passa i matväg, kanske något med ost ex pizza eller pasta med gräddbaserad sås. Gott vilket som.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att det ännu finns en uppsjö av producenter och områden att lära känna och The Winecurious visar att spännande produkter finns för den som är nyfiken på att prova något nytt. Det tackar jag för.

http://thewinecurious.com/
http://thewinecurious.tictail.com/
https://thewinecurious.wordpress.com/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar