torsdag 6 november 2014

Provning med Fabrice Brunel från Domaine Les Cailloux

Dagen innan BraVins sortimentsprovning anordnades en provning med Fabrice Brunel från Les Cailloux (Lucien et André Brunel). Fabrice, son till André Brunel, visade sig vara en riktigt charmig kille med en hel del intressant att berätta.


Som en liten aptitretare under tiden Fabrice presenterade gården och historia kring Les Cailloux fick vi prova 2011 Côtes du Rhône Cuvée Sommelongue. Sommelongue är beläget norr om Orange där Brunel äger 10 hektar. Uttaget är 35 hl/ha och tillverkningen sker utan kemiska tillsatser. Efter malolaktisk jäsning ligger vinet kvar i emaljerade tankar i c:a 1 år. Det är en grenachebomb i näsan med mycket röda frukter och lakrits. Bra struktur med bra fördelning mellan syran och frukten.


Sedan var det dags för 4 årgångar av deras Châteauneuf-du-Pape. 2012 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape kändes inte helt färdig med ett grönt stick i doften. Även smaken var minst sagt tillbakadragen. Svårt att få riktig känsla för vinet. Tveksam till om det håller måttet.


2011 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape däremot är helt öppen för att drickas redan nu. Mer djup med övervägande grenachetoner och en karamelldoft som kommer efter ett tag. Ganska långt avslut. Bättre än 2012 men inget att spara på, den verkar ha bråttom in i medelåldern.

Jag har druckit några 2010 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape tidigare och de håller en jämn nivå. De blir bara bättre för varje år som går och 2010 har ännu en hel del år kvar innan den toppar. Mycket trevlig doft med varma örter, röda bär, läder och höst. Smaken är fyllig, rund med samma inslag som doften. Långt svagt pepprigt avslut. Riktigt bra!
 
Den äldsta i gänget, 2007 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape, ville inte vara sämre. Bra mognad med naturinslag, karamell, nougat, läder och tobak. Mycket, mycket bra! Önskar jag hade ett gäng liggande hemma.

Druvorna till Cuvée Centenaire kommer från några av de äldsta stockarna i Châteauneuf-du-Pape, några med en ålder upp mot 120 år. Detta vin görs enbart de år druvorna anses hålla de hårt ställda kraven för kvalitet och sedan 1998 sker heller ingen filtrering.
Det är de små skillnaderna som gör att vissa viner hamnar i toppskiktet. För 2010  Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire's fall är det inte doften som avgör. Det är smaken, volymen, djupet och avslutet som gör det. I jämförelse mot den vanliga Les Cailloux 2010 så är den här i en helt annan liga. Fruktrik, metallisk, rå. Det ä snudd på tjänstefel att redan nu dra korken av en sådan flaska. Spara och du kommer bli belönad.

För den tre år äldre 2007  Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire är det en helt annan sak. Med en väl markerad begynnande mognad som blommar upp efter ett tag och sin sammetslena kropp är det kvällens vin. Stenig, dammig, örter, peppar är bara några av alla intrycken som jag plockar ut. Snyggt, komplext och utmanande. Avslutet fortsätter in i nästa månad. Det fanns så mycket mer att upptäcka, synd att tiden var knapp.

Tyvärr avslutas provningen med ett, i mitt tycke, dåligt vin. Den flaska av 2003  Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire som BraVin fått tag i kan inte ha varit i bästa skick, synd. Brun med mycket fällning och trots sin ålder tunn i kanten. Snabblagrad i ett varmt skåp känns det som. Sherry är det jag kommer att tänka på, sockret ligger nästa utanpå. Fabrice nämner att det är enligt vad han hade förväntat sig något jag fann udda. Nä, jag doppar ner näsan snabbt i de nyare årgångarna för att åter bli frälst.

Ett stort tack till BraVin för en mycket givande provning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar