fredag 11 juli 2014

2011 Bodega Reverón Pagos Barrica

På den sydöstra delen av Teneriffa ligger området Abona som fick sin D.O. status 1996, den senaste på ön. Totalt är det 1600 hektar odlad mark fördelat på 20 bodegor med en produktion av c:a 1 miljon liter per år. Trots det är det ytterst lite som lämnar ön, det mesta dricks på plats och vinerna är gjorda för att drickas unga. Den i särklass mest odlade druvan är Listán Blanco som står för 80% av den totala produktionen. Det är just för sina vita viner Abona är mest känd trots att det även produceras rött, rosé och söta viner.

Bodega Reverón grundades 1947 av Eugenio Reverón Sierra (1916-2010) och producerade enbart bulkvin fram till 2006 då beslutet togs att tappa sitt egna vin. I området gick produktionen från bulk till kvalitet, nya stockar planterades, ny teknik i vingården introducerades och fokus gick från "som vi alltid gjort" till kreativitet och öppenhet. Vingårdarna ligger på över 1300 meter över havet där man idag tänker organiskt med respekt för miljön. De sorter som används i produktionen är idag Listán Blanco, Listán Negro, Tempranillo, Castellana och Cabernet Sauvignon.


Vinifiering har skett på rostfria tankar och sedan lagrats 6 månader på franska ekfat. Osäker på om det är nya eller gamla fat. Innehållet består av 50% Listán Negro, 35% Tempranillo, 10% Castellana och 5% övriga sorter. Färgen är ganska ljust körsbärsröd med en klar lila kant. I doften är det mycket frukt, örter och rostat kaffe. Smaken är lätt med en svag åtstramning där smaken av mogen frukt återkommer samt en hint av cafe latte. Något varm avslutning.

Så vad tycker jag då? Jodå, det är drickbart, speciellt till lättare mat. Cafe lattesmaken gör det hela intressant. Värt att prova om man väljer Teneriffa som sitt semestermål nästa gång. Inköptes på en supermercado för c:a 9 euro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar