onsdag 31 juli 2013

2007 Villa di Capezzana

Enastående! Jag kan faktiskt inte komma på något annat att skriva. Ett av de bästa vinerna hittills i år kommer från området Carmignano i Toscana och är en produkt av Tenuta di Capezzana. De gånger jag finner ett vin som gör mig smått lyrisk så vill jag genast veta mer om producenten, produktionen, området osv. En googling senare är jag på Capezzanas hemsida, som tack och lov har en engelsk version.

I Carmignano har det odlats druvor sedan 1000 BC, fynd i etruskiska gravar visar detta. Det äldsta dokumenterade beviset på odling är ett hyreskontrakt på ett pergament daterat till år 804. Så vid Capezzana har vin- och olivodlingar funnits i över 1200 år.

På 1920-talet köpte Alessandro Contini Bonacossi "Capezzana" samt de två angränsande gårdarna, "Il Poggetto" och "Trefiano". Alessandros passion för att samla ledde honom att buteljera sitt vin från det första året av produktionen, idag är Capezzana nästan unika i att ha flaskor av årgångar med anor från 1925. Efter kriget och slutförd universitetsexamen i jordbruk, anslöt Ugo till sin far inför rekonstruktionen av den vinproducerande delen av Capezzana. Ugo tog sedan gradvis över driften av gården. Från början var Ugo övertygad om att potentialen på de viner som produceras i denna region, och bestämde sig för att förbättra sina viner i en tid då de flesta producenter fortfarande sålde sina viner i bulk.

Carmignano fick sin nuvarande DOCG 1990 (DOC 1975) men hade redan under tidiga 1900-talet ett slags DOC. Denna införlivades med Chianti på 30-talet och det dröjde till 1975 innan ordningen var återställd.

Capezzana har idag c:a 670 hektar där c:a 200 hektar används till vinodling. Druvorna till detta vin kommer från odlingar på mellan 100-200 meters höjd och består av 80% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon. Skörd sker i slutet av september (Sangiovese) till tidigt i oktober (Cab). Stockarna har en ålder av 20-25 år och växer i skiffer, lera och kalkstensjord. Vinfiering sker på ståltankar för att under den malolaktiska jäsningen ligga på franska ekfat.


Nog med fakta, över till det som det hela handlar om, upplevelsen. Det är en hemtrevlig doft av mörka bär, färsk piptobak, kryddor och lite skinnjacka. Doften förändras knappt under de timmar vi dricker det. Smaklökarna översköljs av en rik flora av mer mörka bär, tobak och lakrits inlindat i ek. Det finns en viss strävhet som ger lite motstånd utan att torka ut gomen. Välbalanserat och harmoniskt med en skön värmande eftersmak. Satt som en smäck till kvällens slantade fläskfilé och vitlöksosande osttäckta potatisgratäng.

viva l'Italia av 5 möjliga.

Mer info om Tenuta di Capezzana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar