söndag 31 januari 2016

Bordeaux med Grand Cercle des Vins de Bordeaux



Den 18 januari besökte Grand Cercle des Vins de Bordeaux (http://www.grandcercle.fr) Stockholm för att visa upp att det finns mer än bara dyra, kärva och svåröverkomliga viner från detta område. Grand Cercle är en sammanslutning mellan c:a 200 slott (châteaux) i Bordeaux där samtliga strävar efter att sätta sin personliga prägel på vinerna de producerar. Detta i sin tur ger Grand Cercle möjligheten att vidare visa upp en mångfald och variation till en överkomlig summa som annars lätt försvinner i den, för många, förutfattade meningen som finns kring just viner från Bordeaux.



Det hela började med en Master Class ledd av Niklas Jörgensen, kanske mest känd för sin outtröttliga vurm för Madeira (se bloggen http://madaboutmadeira.org), som även har gedigen kunskap även om Bordeaux. Hans brinnande intresse lös igenom vilket gjorde denna Master Class till en mycket trevlig tillställning och även om jag personligen inte har Bordeaux som största favorit när det kommer till viner från Frankrike så väcktes mitt intresse rejält. Plus i kanten för det Niklas!

Först ut var det 6 viner från den västra stranden.

2011 Château Tour de Pez
Ren, sammetslen doft, mjuk och bärig med inslag av fat och något grönt instick. Medium kropp med medium tanniner, något högre syra men ändå i ok balans. Ett enkelt matvin.

2011 Château Haut Lagrange
Funkig näsa, stall, läder, natur med mognadstoner. Medium kropp, medium tanniner, något låg syra. Ganska kort avslut. Fullt drickbar nu.





2011 Château Le Sartre
Häftig doft, järnig, ekfat, fin fruktighet. Tanniner medel och syra över medel ger trots det en bra balans. För mig en klassisk bordeaux.

2011 Château Lesparre
Fruktig, cederträ, godis (någon nickel, kommer inte på vilken färg), smörig, skön doft. Len i gomen, syra och tanniner över medel, medium kropp. Håller ihop bra, en av de bättre i denna flight.




2011 Château Cap de Faugères
Fruktig och örtig doft med inslag av röda bär. Kändes väl tunn, doften mycket bättre än smaken. Provade även årgång 2010 som jag fann mer intressant, väl värd att prova.

2011 La Sergue
Härlig doft med ceder, blyertspenna, jordgubbe. Len, mjuk smak med inslag av vanilj, smör, fat. Både tanniner och syra är strax under medel, drickbar nu. En topplacering i flighten.




Flight 2 var med viner från den högra stranden.

2011 Château La Croizille
Mognadstoner, blyerts, fat. Len i gomen med bra balans mellan delarna. Kräver mat. Lustigt nog är detta ett vin som inte på något sätt stack ut i mängden men trots det efterlämnade positiva minnen. Kan inte komma på varför. Jag provade även andra årgångar av detta vin, se mer längre ner.

2011 Château Pindefleurs
En doft som jag gillade, stall, svett, läder. Sträv med uttorkande tanniner. Inte det lättaste viner men jag gillar utmaningen.




2011 Châteu du Parc
Även här ett vin med en doft jag gillar, stall, gödsel, hö, frukt. Lite sötfruktig initialt med uttorkande tanniner och bra balans. Inte helt vän med den söta frukten, kan säkert försvinna med några år på rygg.

2011 Château Laroze
Elegant doft med fatkaraktär. Något söt i smaken som inte helt passar med den något högre syran. Inte min typ av vin helt enkelt.

2011 Château Yon-Figeac
Skön doft med inslag av natur, undervegetation, svamp, jordärtskocka och gödsel. Både syra och tanniner var i den över skalan, avslutas uttorkande. Bra balans.





Efter denna Master Class fanns det möjlighet att prova sig igenom 30+ olika producenter som fanns representerade. Att skriva om varje enskilt vin skulle ta mig alltför lång tid och då många viner var så lika är jag säker på att det även blir något trist att läsa. Så jag nöjer mig helt enkelt med att nämna de jag fann mest intressanta.

Château Dalem hade med sig årgångarna 2013, 2011 och 2001. 2013 kändes i uppställningen ganska så trist medans både 2011 och 2001 visade på kvalité med bra struktur och bra längd. Kul med 2001 att jämföra med, visar att det går att lagra vinet och att det vinner på det.

Château Fontenil hamnar i med årgångarna 2008 & 2011 i den över skalan. 2008 klart bättre än 2011 med sin fina struktur. Provar jag gärna igen under mer ordnade former.




Château La Croizille hade förutom 2011’an som vi provade på Master Class även raddat upp årgångarna 2010, 2009 och 2003. Ingen dålig uppställning där årgång 2003 står som segrare tätt följd av 2010. 2003 har en bra mognad och ett bra avslut, något tunn kropp dock. 2010 känns bättre balanserad i jämförelse men saknar lite karaktär.

Château Tour Baladoz kontrade med tre årgångar på bordet, 2011, 2010 och 2005. Just 2005 finns att köpa på Systembolaget, kul med mogen bdx i vårt monopol. Bra ålder, tunnare frukt, jag gillar det. Deras 2011 är nog det vin jag gillade bäst från denna årgång under dagen.



Château La Marzelle hade förutom 2011 tagit med sig den något udda årgången 2007, vilket visade sig vara en lyckoträff. Det som skiljer La Marzelles viner från de övriga är pepprigheten vilket ger ännu en dimension. Båda årgångarna var bra, med viss övervikt till den äldre, med bra avslut och kropp.

Château Haut Breton Larigaudière’s 2010 får avsluta sammanfattningen av vinerna. Mörka vinbär, lent, drickvänligt med eller utan mat, långt avslut. Kan nog fungera i många olika sammanhang.



Ett stort tack till Grand Cercle des Vins de Bordeaux för en mycket bra arrangerad och trevlig tillställning och givetvis tack till alla representanter som fanns på plats.